poniedziałek, 27 lipca 2015

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami.
Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne.

Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym.


Kluski śląskie


Składniki:

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
sól
mąka pszenna do oprószenia blatu

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a  lukę uzupełniamy mąką.
Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną.
Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść.
Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.

Moja propozycja na dzisiaj to kluski śląskie z sosem kurkowym.

Zobacz również:

Sos kurkowy.

Smacznego :)










Kluski śląskie

Kluski śląskie

13 komentarzy:

  1. Kluski super i na dodatek z kurkami:) U nas dzisiaj też kurki:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać z kurek :) One są pyszne.

      Usuń
  2. Nigdy bym nie pomyślała, żeby z ciasta robić najpierw wałki, ja zawsze urywam i od razu kulam, takie wałki pokrojone na romby to u nas po prostu kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, moim zdaniem, szybciej :)
      Kuleczki można robić dowolną techniką. Ważne, aby w końcowym efekcie uzyskać kluskę z dziurką :)
      Kopytka robi się z innej mąki.

      Usuń
    2. Tak oczywiście, wiem o tym :) chociaż spotkałam się z osobami, które kopytka bezglutenowe robią na skrobi ziemniaczanej :)

      Usuń
  3. O mniaaam! Ale mi smaka narobiłaś. Dla mnie kluski śląskie tylko z cebulą i boczkiem. Jakaś ograniczona jestem, ale tak smakują mi najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię z różnymi sosami. Również mięsnymi :)

      Usuń
  4. śląskich nie lubię, ale często robię domownikom :)
    sos kurkowy wygląda nieziemsko apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaaaa, kto mi smaka robi, kiedy ja jeść nie mogę za dużo. Pani to jeest... nie ma Pani serca dla głodnych użytkowników internetu. :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam.
    Często posypuję cukrem i cynamonem. Mogłabym jeść tylko kluski.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mogę jeść kluchy bardzo często, ale u mnie raczej smaki wytrawne :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...