poniedziałek, 6 lipca 2015

Nalewka truskawkowa

Zapach truskawek zatrzymany w pachnącej nalewce truskawkowej.


Nalewka truskawkowa


Składniki:

1,5 kg truskawek
400 g cukru
3 szklanki spirytusu do nalewek

Wykonanie:
  • Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok.
  • Co jakiś czas słoikiem potrząsamy.
  • Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy.
  • Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki odsączamy na sitku. 
  • Całość filtrujemy przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie można skosztować pysznej nalewki truskawkowej.
  • Ja nalewki nie filtrowałam, owoce odsączyłam jedynie na sitku. Nalewka jest, jak dla mnie, wystarczająco klarowna.
  • Nalewka jest tym lepsza i aromatyczniejsza, im dłużej stoi. Czyli nasza cierpliwość będzie wynagrodzona :)
  • Z tej ilości składników otrzymałam 1,5 litra nalewki.

Smacznego :)

Nalewka truskawkowa

8 komentarzy:

  1. Naleweczka wygląda bardzo smakowicie.Kolorek zachęca do spróbowania i aromat pewnie tez obłędny.Oj,chętnie bym wychyliła kielonka dla zdrowotności. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapach i smak ma super. Mocno truskawkowa :)

      Usuń
  2. Naleweczka wygląda bardzo smakowicie.Kolorek zachęca do spróbowania i aromat pewnie tez obłędny.Oj,chętnie bym wychyliła kielonka dla zdrowotności. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piłam już różne naleweczki: wiśniową, pigwówkę, z renklodów, śliwkową, miodową (moja Rodzicielka namiętnie nalewko produkuje) - ale truskawkowej jeszcze nie próbowałam! Kusi mnie strasznie, aby samej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić niewiele, aby tylko spróbować. Nalewka truskawkowa musi długo postać, aby wydobył się z niej cały aromat. Ale pachnie tak truskawkowo, że aż wydaje się to niemożliwe :)

      Usuń
  4. Ojejku ale kusisz , nawet rozlałaś nam do degustacji :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też sie pisze na degustację:) Na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...