Cukinia z grilla, z mozzarellą

Siła smaku i aromatu, a to tylko mały krążek cukinii z grilla. Mozzarella, która na niej się wytopiła, pachnie oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. To jest pyszne. Tą grillową przekąską zaskoczycie swoich bliskich :)

Cukinia z grilla, z mozzarellą




Składniki:

1 średnia cukinia
3 łyżki oleju rzepakowego
--------------------------------
1 kulka mozzarelli
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka oregano
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
  • Aby cukinia szybko zmiękła na grillu, należy ją posolić minimum 1 godzinę wcześniej (można to zrobić nawet kilka godzin przed grillowaniem). To danie zabieram na grilla w dwóch pojemnikach. W jednym mam osoloną cukinię, w drugim przyprawioną mozzarellę.
  • Cukinię myjemy i kroimy na krążki o grubości około 0,8 cm - 1 cm.
  • Cukinię wkładamy do pojemnika, polewamy olejem rzepakowym i dokładnie w nim obtaczamy, poprzez potrząsanie pojemnikiem. Cukinię posypujemy, z obu stron, dość mocno solą i zamykamy w pojemniku. Tak przygotowana cukinia puści sok i nadmiar soli z niej zleci.
  • W drugim pojemniku przygotowujemy farsz. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy mielone pomidory suszone, zioła prowansalskie, oregano, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę oliwy. Całość mieszamy i zamykamy.
  • Gotowe.
  • Rozpalamy grilla. Żar powinien być średni, tak, aby cukinia ładnie się opiekała, ale nie paliła.
  • Cukinię rozkładamy na grillu i opiekamy z jednej strony około 5 minut.
  • Po tym czasie cukinię przewracamy na drugą stronę i na wierzchu rozkładamy mozzarellę. Ponownie cukinię opiekamy około 5 minut.
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cukinię :) twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie i na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż nam grillem zapachniało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super patent na przekąskę, chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie mam w lodówce mozzarellę i cukinię, muszę wypróbować, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Plasterki cukinii wyglądają bardzo pysznie. Póki jest jeszcze młoda i nie ma pestek, też prawie codziennie coś z niej robię. Przerośnięta już tylko nadaje się na leczo do słoików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, trzeba zrywać co 2 dni, tak jak ogórki i nie dopuszczać do przerośnięcia. Do jesieni będzie mała i bez pestek. Krzaczek, z którego zrywamy cukinie często, nie starzeje się i rodzi dużo owoców. Jak się dopuści do przerośnięcia, to jest po krzaku, a i cukinie giganty nie są dobre :)

      Usuń
  6. Super pomysł na przekąskę :) Cukinię kiedyś grillowałam, ale nie wpadłam na to, żeby połączyć ją z mozzarellą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo - widzę, że naprawdę fajna sprawa! :)
    Potrzebuję takie cukinii na obiadek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne <3 Uwielbiam cukinię z grilla <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę u mnie dziś podobne klimaty !!! ;) Mozzarella rządzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja plastry smaruję dodatkowo jeszcze sosem pomidorowym. Takie proste, a tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pyszne są te Twoje dania z grilla☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie dania z grilla mogę jeść na bieżąco. Super to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosto i smacznie :) Lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Raju, ten rozciągający się ser ma wierzchu mięciutkiej cukinii - no boskie! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super dzisiaj bede to r

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...