Siła smaku i aromatu, a to tylko mały krążek cukinii z grilla. Mozzarella, która na niej się wytopiła, pachnie oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. To jest pyszne. Tą grillową przekąską zaskoczycie swoich bliskich :)
Składniki:
1 średnia cukinia
3 łyżki oleju rzepakowego
--------------------------------
1 kulka mozzarelli
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka oregano
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Aby cukinia szybko zmiękła na grillu, należy ją posolić minimum 1 godzinę wcześniej (można to zrobić nawet kilka godzin przed grillowaniem). To danie zabieram na grilla w dwóch pojemnikach. W jednym mam osoloną cukinię, w drugim przyprawioną mozzarellę.
- Cukinię myjemy i kroimy na krążki o grubości około 0,8 cm - 1 cm.
- Cukinię wkładamy do pojemnika, polewamy olejem rzepakowym i dokładnie w nim obtaczamy, poprzez potrząsanie pojemnikiem. Cukinię posypujemy, z obu stron, dość mocno solą i zamykamy w pojemniku. Tak przygotowana cukinia puści sok i nadmiar soli z niej zleci.
- W drugim pojemniku przygotowujemy farsz. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy mielone pomidory suszone, zioła prowansalskie, oregano, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę oliwy. Całość mieszamy i zamykamy.
- Gotowe.
- Rozpalamy grilla. Żar powinien być średni, tak, aby cukinia ładnie się opiekała, ale nie paliła.
- Cukinię rozkładamy na grillu i opiekamy z jednej strony około 5 minut.
- Po tym czasie cukinię przewracamy na drugą stronę i na wierzchu rozkładamy mozzarellę. Ponownie cukinię opiekamy około 5 minut.
- Smacznego :)
Bardzo lubię cukinię :) twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie i na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńAż nam grillem zapachniało :D
OdpowiedzUsuńSuper patent na przekąskę, chętnie kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWłaśnie mam w lodówce mozzarellę i cukinię, muszę wypróbować, super!!!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPlasterki cukinii wyglądają bardzo pysznie. Póki jest jeszcze młoda i nie ma pestek, też prawie codziennie coś z niej robię. Przerośnięta już tylko nadaje się na leczo do słoików.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, trzeba zrywać co 2 dni, tak jak ogórki i nie dopuszczać do przerośnięcia. Do jesieni będzie mała i bez pestek. Krzaczek, z którego zrywamy cukinie często, nie starzeje się i rodzi dużo owoców. Jak się dopuści do przerośnięcia, to jest po krzaku, a i cukinie giganty nie są dobre :)
UsuńSuper pomysł na przekąskę :) Cukinię kiedyś grillowałam, ale nie wpadłam na to, żeby połączyć ją z mozzarellą :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńOooo - widzę, że naprawdę fajna sprawa! :)
OdpowiedzUsuńPotrzebuję takie cukinii na obiadek.
Pozdrawiam :)
:)
UsuńPyszne <3 Uwielbiam cukinię z grilla <3 :)
OdpowiedzUsuńApetyczne warzywa <3
OdpowiedzUsuńO proszę u mnie dziś podobne klimaty !!! ;) Mozzarella rządzi ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa plastry smaruję dodatkowo jeszcze sosem pomidorowym. Takie proste, a tak pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa czasami kładę pomidorka :)
UsuńMniam, pyszne są te Twoje dania z grilla☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie dania z grilla mogę jeść na bieżąco. Super to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :) Lubię to! :)
OdpowiedzUsuńRaju, ten rozciągający się ser ma wierzchu mięciutkiej cukinii - no boskie! :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper dzisiaj bede to r
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń