Prosta i pyszna przekąska - hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Ja podaję go z krakersami, marchewką pokrojoną w słupki lub traktuję jako zamiennik masła na kanapki. Lubicie?
Składniki:
200 g ciecierzycy (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sól (płaska łyżeczka)
------------------------------
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
około 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
5 łyżek oliwy extra vergine
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)
Ponadto:
2 łyżki oliwy extra vergine do polania hummusu
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli.
- Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do czystej wody i gotujemy około 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być).
- Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy.
- Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy.
- Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony.
- Smacznego :)
Bardzo lubię. Zwykle wycieram palcem miseczkę do czysta;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki uwielbiam tego typu przekąski ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten tradycyjny hummus 😊
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam hummusu. Chyba znów muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja.
Pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam również :)
UsuńPyszny :D Tradycyjną wersję robię najczęściej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i bardzo często robię :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus. Jem go praktycznie codziennie <3 Mniam :)
OdpowiedzUsuńJa również często robię i stosuję zamiast masełka na kanapki :)
UsuńTakie smarowidełka na pieczywo zastępują u mnie masło. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, najbardziej w wersji z różnymi dodatkami. Teraz na tapecie mam szparagowy :)
OdpowiedzUsuńOooo, fajny :)
UsuńHummus jest przepyszny. Uwielbiam go, a szczególnie z suszonymi pomidorami lub z kolendrą :)
OdpowiedzUsuńZ suszonymi pomidorami jest the best :)
UsuńMy jesteśmy uzależnione od hummusu <3 Kiedyś często kupowałyśmy gotowy z Biedry, bo jest naprawdę smaczny ale zaczął po pewnym czasie boleć nas brzuch od niego :( Teraz robimy domowy i jest jeszcze lepszy a taki prosty w przygotowaniu jeśli ma się wcześniej zamrożoną ciecierzycę :D
OdpowiedzUsuńdo hummusu mam prawdziwą słabość :) klasyczny czy z dodatkami chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak to domowy hummus, cudowny przepis!!!
OdpowiedzUsuńDomowy - zawsze najlepszy! :)
OdpowiedzUsuń