Hummus tradycyjny

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Ja podaję go z krakersami, marchewką pokrojoną w słupki lub traktuję jako zamiennik masła na kanapki.  Lubicie?

Hummus tradycyjny



Składniki:

200 g ciecierzycy (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sól (płaska łyżeczka)
------------------------------
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
około 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
5 łyżek oliwy extra vergine
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)

Ponadto:

2 łyżki oliwy extra vergine do polania hummusu

Wykonanie:
  • Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli.
  • Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do czystej wody i gotujemy około 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być).
  • Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy.
  • Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy.
  • Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony.
  • Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię. Zwykle wycieram palcem miseczkę do czysta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki uwielbiam tego typu przekąski ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ten tradycyjny hummus 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam hummusu. Chyba znów muszę zrobić.
    Pyszna propozycja.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny :D Tradycyjną wersję robię najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i bardzo często robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam hummus. Jem go praktycznie codziennie <3 Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również często robię i stosuję zamiast masełka na kanapki :)

      Usuń
  8. Takie smarowidełka na pieczywo zastępują u mnie masło. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam hummus, najbardziej w wersji z różnymi dodatkami. Teraz na tapecie mam szparagowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hummus jest przepyszny. Uwielbiam go, a szczególnie z suszonymi pomidorami lub z kolendrą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. My jesteśmy uzależnione od hummusu <3 Kiedyś często kupowałyśmy gotowy z Biedry, bo jest naprawdę smaczny ale zaczął po pewnym czasie boleć nas brzuch od niego :( Teraz robimy domowy i jest jeszcze lepszy a taki prosty w przygotowaniu jeśli ma się wcześniej zamrożoną ciecierzycę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. do hummusu mam prawdziwą słabość :) klasyczny czy z dodatkami chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma jak to domowy hummus, cudowny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...