poniedziałek, 5 czerwca 2017

Kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami

Soczysty i aromatyczny kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami.

Kotlet a'la devolay z podsmażanymi pieczarkami




Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
250 g pieczarek
sól
pieprz
garść siekanej natki pietruszki
olej

Panierka:

1 jajko + sól i pieprz
mąka
bułka tarta

Wykonanie:
  • Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju lub oliwy. W międzyczasie pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Pieczarki podsmażamy, aż wyparuje z nich woda.
  • Do podsmażonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy jeszcze 1 minutę.
  • Farsz studzimy.
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem. Woreczek ułatwia rozbicie miękkiego mięsa drobiowego, bez jego uszkadzania.
  • Rozbite płaty mięsa, z obu stron, solimy i pieprzymy.
  • Na mięso nakładamy pieczarki. Mięso rolujemy. Nie trzeba go niczym spinać, ani związywać. Roladki wystarczy ściśle zrolować. Tak przygotowane roladki wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (można dłużej). Dzięki temu utrwalimy ich kształt.
  • Po tym czasie przygotowujemy panierkę:
  • Na trzech talerzach przygotowujemy:
               1 -mąkę;
               2- jajko -roztrzepane widelcem, posolone i popieprzone;
               3 - bułkę tartą
  • Roladki najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Powinno być go tyle, aby po włożeniu roladek sięgał do połowy ich wysokości.
  • Roladki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy łącznie około 15 minut. W połowie czasu smażenia, obracamy je na drugą stronę. Olej powinien mieć taką temperaturę, aby roladki się zarumieniały powoli, nie gwałtownie.
  • Usmażone roladki odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego devolaya nie robiłam.
    Ale pieczareczki uwielbiam.
    Super pomysł na pyszne danie.
    Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze te z pieczarkami były naszymi ulubionymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również najbardziej lubię te z pieczarkami :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię tak przygotowane devolaye :) Są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram dwie sztuki na dzisiejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na niedzielny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne zawijańce. Miłego dnia Agnieszko -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! Świetny pomysł <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię takie kotlety z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak mojego dziecinstwa...mama robiła bardzo często

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka, uwielbiam takie mięska.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, taki obiadek to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie roladki... mniam ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek, bardzo lubię devolay'e

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie obiady. Chętnie na jeden taki się wproszę. :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...