Zapach czosnku i bazylii, czerwień pomidorów i delikatny, podsmażony bakłażan- tak można opisać spaghetti, które Wam dzisiaj proponuję.
1 mały bakłażan
10 łyżek oliwy extra virgin
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
duża garść listków bazylii
220 g makaronu spaghetti lub bavette (na zdjęciu)
Wykonanie:
- Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i umieszczamy na sitku. Bakłażan powinien postać 1 godzinę. W międzyczasie kilka razy go mieszamy.
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana i podsmażamy go do zmięknięcia (około 6 minut). W międzyczasie bakłażana próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
- Do podsmażonego bakłażana dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy i podsmażamy około 2-3 minuty.
- Podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni, a na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy jeszcze 6 łyżek oliwy, sól i podsmażamy do zeszklenia cebuli. RADA: Ponieważ na patelni, po podsmażeniu bakłażana, pozostał przyrumieniony czosnek, cebulę najpierw przykrywamy i na małym ogniu chwilkę dusimy. Gdy czosnek odklei się od patelni, całość mieszamy, odkrywamy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
- Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz sól i pieprz. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
- W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente.
- Po 15 minutach, do sosu pomidorowego, dodajemy pokrojone listki bazylii i całość dusimy jeszcze chwilkę (2-3 minuty).
- Gotowe.
- Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy.
- Na talerz wykładamy makaron i bakłażana.
- Smacznego :)
Uwielbiam wszelkiej maści dania makaronowe, szczególnie z dużą ilością warzyw. Aż zgłodniałam od samego patrzenia na Twoje zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię bakłażana w połączeniu z pomidorami i czosnkiem :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńza bakłażanem jakoś nie przepada więc zamieniłabym go na cukinię a poza tym to do makaronu nie trzeba mnie namawiać, zwłaszcza tak apetycznie podanego :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do eksperymentowania :)
UsuńNie przepadamy za bakłażanem ale może my po prostu nie umiemy go dobrze przyrządzić :D
OdpowiedzUsuńWow! Jakie pyszne spaghetti!
OdpowiedzUsuńCoś idealnego na weekendowy obiadek.
Super! Lubię takie dania makaronowe.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam również :)
UsuńWygląda pysznie i "lekko" wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńLubię takie włoskie obiadki☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bakłażany. Świetny pomysł na danie z tym warzywem. Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Spaghetti w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale ten podsmażany bakłażan musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńPyszności Aguś :-) oj zjadłabym takie danie :-)
OdpowiedzUsuńAle pychotka, świetne danie na obiadek.
OdpowiedzUsuńLubię takie proste dania, Twoje wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie to porpozycja palce lizać! Chętnie zjadłabym porcję takiego spaghetti :)
OdpowiedzUsuńSuper spaghetti! Wygląda mega apetycznie, będe musiała to przyrządzić, nigdy dobrego spaghetti nie odmówie :p
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSuper, bardzo lubie takie makarony z bakłażanem lub cukinią :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania!
OdpowiedzUsuńsmaczny letni obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja;)
OdpowiedzUsuńAgniś, Ty wiesz, że ja makaron zawsze i wszędzie pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńWiem Elu :)
UsuńJestem zwolenniczką makaronu, więc chętnie spróbuję Twojej propozycji z bakłażanem!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Chętnie spróbuje :D
OdpowiedzUsuńBakłażan zawsze mi wychodzi gorzki :( Nie umiem go chyba robić :( Zamieniłabym tutaj go na cukinię i miałabym obiad zdecydowanie w moim guście :)
OdpowiedzUsuńTrzeba go posolić i odstawić, aby odciekł. Nie będzie gorzki :)
Usuń