Pieczarki z grilla, z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką. Są miękkie, soczyste i pyszne. Smakują troszkę jak pizza. Uwielbiam tą ciągnącą się mozzarellę. Charakteru tej potrawie grillowej nadaje wyrazista w smaku szynka szwarcwaldzka.
Składniki:
10 większych pieczarek
2 łyżki oleju
sól i pieprz
1 mozzarella
1 łyżka oliwy extra vergine
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka mielonych pomidorów suszonych
3 -4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy i osuszamy. Nóżki pieczarek wyłamujemy. Nie będziemy ich używać.
- Pieczarki polewamy 2 łyżkami oleju i je w nim obtaczamy. Następnie pieczarki, z obu stron, dość mocno solimy i pieprzymy.
- Tak przygotowane pieczarki zamykamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę. Jeśli idziemy na grilla, w odległe od domu miejsce, zabieramy ze sobą tak przygotowane pieczarki. Dzięki wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko.
- Przygotowujemy farsz do pieczarek:
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie, tymianek i mielone pomidory suszone. Całość mieszamy, zamykamy w pojemniku i tak zabieramy ze sobą na grilla.
- Rozpalamy grilla. Pieczarki grillujemy na średnim żarze w następujący sposób: najpierw układamy je na grillu blaszkami w dół i grillujemy 4-5 minut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą. Na wierzchu układamy kawałek plastra szynki szwarcwaldzkiej.
- Po nafaszerowaniu mozzarellą i szynką, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut.
- Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści.
- Smacznego :)
Bardzo mi się ten sposób na pieczarki podoba.
OdpowiedzUsuńOsobiście je uwielbiam i robię często na różne sposoby. Mniam, mniam.
Tę konkretną propozycję muszę zrobić niebawem.
Pozdrawiam cieplutko! :)
Świetny, ciekawy pomysł na pieczarki na grillu. Chętnie bym zjadła, bo apetycznie brzmi kiedy się czyta ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na grilowane pieczarki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł, bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha! zjadłabym
OdpowiedzUsuńLubię takie pieczarki!
OdpowiedzUsuńWow, nigdy takich nie jadłam, ale muszę przyznać, że wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńOj kusisz tym grillem , kusisz :D Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńPyszne pieczareczki :) Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńAguś wpraszam się z chęcią :-) pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńSuper pomysł, na pewno są znakomite. Muszę kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuńKochamy nadziewane pieczarki a takie z grilla to już w ogóle mają niezwykły aromat :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPyszności :) Pieczarki z grilla muszą smakować mistrzowsko :D
OdpowiedzUsuńNa sobotni grill będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń