piątek, 23 czerwca 2017

Pieczarki z grilla, z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką

Pieczarki z grilla, z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką. Są miękkie, soczyste i pyszne. Smakują troszkę jak pizza. Uwielbiam tą ciągnącą się mozzarellę. Charakteru tej potrawie grillowej nadaje wyrazista w smaku szynka szwarcwaldzka.


Pieczarki z grilla, z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką




Składniki:

10 większych pieczarek
2 łyżki oleju
sól i pieprz
1 mozzarella
1 łyżka oliwy extra vergine
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka mielonych pomidorów suszonych
3 -4 plastry szynki szwarcwaldzkiej

Wykonanie:
  • Pieczarki myjemy i osuszamy. Nóżki pieczarek wyłamujemy. Nie będziemy ich używać.
  • Pieczarki polewamy 2 łyżkami oleju i je w nim obtaczamy. Następnie pieczarki, z obu stron, dość mocno solimy i pieprzymy.
  • Tak przygotowane pieczarki zamykamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę. Jeśli idziemy na grilla, w odległe od domu miejsce, zabieramy ze sobą tak przygotowane pieczarki. Dzięki wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko.
  • Przygotowujemy farsz do pieczarek:
  • Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie, tymianek i mielone pomidory suszone. Całość mieszamy, zamykamy w pojemniku i tak zabieramy ze sobą na grilla.
  • Rozpalamy grilla. Pieczarki grillujemy na średnim żarze w następujący sposób: najpierw układamy je na grillu blaszkami w dół i grillujemy 4-5 minut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą. Na wierzchu układamy kawałek plastra szynki szwarcwaldzkiej.
  • Po nafaszerowaniu mozzarellą i szynką, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut.
  • Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten sposób na pieczarki podoba.
    Osobiście je uwielbiam i robię często na różne sposoby. Mniam, mniam.
    Tę konkretną propozycję muszę zrobić niebawem.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, ciekawy pomysł na pieczarki na grillu. Chętnie bym zjadła, bo apetycznie brzmi kiedy się czyta ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny pomysł na grilowane pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny pomysł, bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, nigdy takich nie jadłam, ale muszę przyznać, że wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz tym grillem , kusisz :D Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne pieczareczki :) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś wpraszam się z chęcią :-) pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, na pewno są znakomite. Muszę kiedyś wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochamy nadziewane pieczarki a takie z grilla to już w ogóle mają niezwykły aromat :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :) Pieczarki z grilla muszą smakować mistrzowsko :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Na sobotni grill będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...