Pieczarki z grilla, faszerowane mozzarellą

Zachęcam Was do urozmaicania dań grillowych. Mam dla Was propozycję na pieczarki faszerowane mozzarellą. Farsz doprawiłam czosnkiem i ziołami, jest więc bardzo aromatyczny. Pieczarki tak przygotowane są bardzo soczyste.

Pieczarki z grilla, faszerowane mozzarellą




Składniki:

10 większych pieczarek
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 mozzarella
1 łyżka oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku

Wykonanie:
  • Pieczarki myjemy i osuszamy. Nóżki pieczarek wyłamujemy. Nie będziemy ich w tym przepisie używać.
  • Pieczarki polewamy 1 łyżką oleju i je nim smarujemy. Następnie pieczarki, z obu stron, dość mocno solimy i pieprzymy.
  • Tak przygotowane pieczarki zamykamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę. Jeśli idziemy na grilla, w odległe od domu miejsce, zabieramy ze sobą tak przygotowane pieczarki. Dzięki wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko.
  • Przygotowujemy farsz do pieczarek:
  • Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i tymianek. Całość mieszamy, zamykamy w pojemniku i tak zabieramy ze sobą na grilla.
  • Rozpalamy grilla. Pieczarki grillujemy na średnim żarze w następujący sposób: najpierw układamy je na grillu blaszkami w dół i grillujemy 4-5 minut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą.
  • Po nafaszerowaniu mozzarellą, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut.
  • Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści.
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ALeż pyszności.
    Uwielbiam takie pieczarki z mozarellą.
    A jeszcze z grilla... mniam!
    Pięknie i smacznie.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, świetna aletrnatywa dla kiełbachy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dzisiaj też pieczarkowo :) Twoje wyglądają mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Częstuję się jedną i pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie doprawione. Musiały być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. I ta rozpuszczona mozzarella <3 Bosko i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna przekąska :) Zjadałabym cały talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczarek z grilla wieki nie jadłam, chodza za mna i chodzą, bede musiała zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pyszne :) I świetne połączenie - pieczarki, mozzarella i grill to nie może się nie udać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Aguś kochana wspaniały pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nadziewane pieczarki to świetny pomysł, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam :) nadziewane jadłam ostatnio ale w innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W sobotę robię grilla i na pewno wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. W weekend jadłam właśnie tak przygotowane pieczarki. Od teraz często będą gościły w mojej kuchni. Z piekarnika też pewnie będą pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę przygotować takie cuda w piekarniku, bo grilla niestety nie mam zbytnio gdzie rozstawić - mój balkon ma wielkość 1x1m ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...