Zachęcam Was do urozmaicania dań grillowych. Mam dla Was propozycję na pieczarki faszerowane mozzarellą. Farsz doprawiłam czosnkiem i ziołami, jest więc bardzo aromatyczny. Pieczarki tak przygotowane są bardzo soczyste.
Składniki:
10 większych pieczarek
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 mozzarella
1 łyżka oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy i osuszamy. Nóżki pieczarek wyłamujemy. Nie będziemy ich w tym przepisie używać.
- Pieczarki polewamy 1 łyżką oleju i je nim smarujemy. Następnie pieczarki, z obu stron, dość mocno solimy i pieprzymy.
- Tak przygotowane pieczarki zamykamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę. Jeśli idziemy na grilla, w odległe od domu miejsce, zabieramy ze sobą tak przygotowane pieczarki. Dzięki wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko.
- Przygotowujemy farsz do pieczarek:
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i tymianek. Całość mieszamy, zamykamy w pojemniku i tak zabieramy ze sobą na grilla.
- Rozpalamy grilla. Pieczarki grillujemy na średnim żarze w następujący sposób: najpierw układamy je na grillu blaszkami w dół i grillujemy 4-5 minut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą.
- Po nafaszerowaniu mozzarellą, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut.
- Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści.
- Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńALeż pyszności.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczarki z mozarellą.
A jeszcze z grilla... mniam!
Pięknie i smacznie.
Pozdrowionka! :)
Pozdrawiam również :)
Usuńpycha, świetna aletrnatywa dla kiełbachy :D
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też pieczarkowo :) Twoje wyglądają mega smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzęstuję się jedną i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Małgosiu :)
UsuńŚwietnie doprawione. Musiały być przepyszne!
OdpowiedzUsuńByły świetne :)
UsuńI ta rozpuszczona mozzarella <3 Bosko i pysznie :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszna przekąska :) Zjadałabym cały talerzyk ;)
OdpowiedzUsuńPieczarek z grilla wieki nie jadłam, chodza za mna i chodzą, bede musiała zrobić
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :) Mniam:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie☺
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne :) I świetne połączenie - pieczarki, mozzarella i grill to nie może się nie udać :D
OdpowiedzUsuń😊
UsuńAguś kochana wspaniały pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńNadziewane pieczarki to świetny pomysł, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmniam :) nadziewane jadłam ostatnio ale w innej wersji :)
OdpowiedzUsuńW sobotę robię grilla i na pewno wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i ślicznej pogody:)
UsuńW weekend jadłam właśnie tak przygotowane pieczarki. Od teraz często będą gościły w mojej kuchni. Z piekarnika też pewnie będą pyszne:)
OdpowiedzUsuńW piekarniku są równie pyszne :)
UsuńMuszę przygotować takie cuda w piekarniku, bo grilla niestety nie mam zbytnio gdzie rozstawić - mój balkon ma wielkość 1x1m ;)
OdpowiedzUsuń