Kruche babeczki, słodkie, mocno orzechowe. Smaku i zapachu, poza orzechami, nadają im powidła śliwkowe i olejek pomarańczowy. Masa, którą je nadziałam, to delikatne ciasto z mąki migdałowej, z powidłami śliwkowymi i dużą ilością orzechów włoskich.
Składniki ciasta (16 - 20 babeczek):
300 g mąki
130 g zimnego masła
3 żółtka
100 g cukru
3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
Składniki masy orzechowej:
150 g orzechów włoskich
40 g cukru
2 łyżki miodu
2 białka
łyżeczka aromatu pomarańczowego
35 g mąki z migdałów
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:
- Wykonanie ciasta:
- Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość zagniatamy i formujemy w kulę.
- Ciasto rozwałkowujemy na blacie mocno posypanym mąką. Przed rozwałkowaniem, ciasto z wierzchu, również posypujemy mąką. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Ja robię to szklanką o średnicy nieco większej od średnicy foremek do babeczek. Na każdą babeczkę przeznaczamy dwa krążki. Jednym wyłożymy foremkę. Drugi posłuży do przykrycia babeczki, po nałożeniu masy orzechowej.
- Foremki wyłożone ciastem i pozostałe krążki ciasta wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Przygotowujemy masę orzechową:
- Orzechy siekamy nożem.
- Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Gotowe.
- Po godzinie:
- Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek.
- Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić.
- Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek.
- Na koniec babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
- Mi wyszło 18 babeczek. Ich ilość waha się od 16 do 20, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowujemy ciasto.
- Smacznego :)
Perfekcyjne babeczki, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńjakie one ładne:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają rewelacyjnie :) Bardzo chętnie zjadłabym taką babeczkę do kawki ;)
OdpowiedzUsuńPiękne, z chęcią skorzystam z przepisu 😊 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńO mniam, jakie cudne!☺
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne jest to nadzienie. Takie babeczki kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuńAleż świetne babeczki:) Podkradam jedną... albo dwie;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę supr przepis, niedługo z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo fajna kombinacja smaków w nadzieniu :)
OdpowiedzUsuńAle świetne babeczki :) Nadzienie bardzo ciekawe i na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAguś świetne nadzienie do babeczek, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTym nadzieniem to wymiotłaś wszystko <3 Jak idealnie trafiłaś w nasze smaki <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWspaniałe babeczki.
OdpowiedzUsuńKruchutkie i pyszne.
mniam, mniam.
Idealne :)
Pozdrowionka :)
Również pozdrawiam :)
UsuńObłędnie wyglądają :) Zjadłabym wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńPrzeapetycznie nadziane :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł taką bym zjadła
OdpowiedzUsuńcudowne babeczki!!!
OdpowiedzUsuń