Mam dzisiaj dla Was propozycję na lekko pikantne, chrupiące pieczarki panierowane, smażone w głębokim tłuszczu. Można podać jako dodatek do obiadu. Są również idealna propozycją na przekąskę na imprezkę. Można je zrobić wcześniej, a w odpowiednim czasie podgrzać w mikrofali lub gorącym piekarniku. Pieczarki panierowane dobrze smakują również przestudzone. Może wykorzystacie przepis na Sylwestra?
Składniki:
500 g małych pieczarek
sól i pieprz do przyprawienia pieczarek
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich (u mnie zioła Skworcu)
około 1/2 - 3/4 litra oleju rzepakowego do smażenia
bułka tarta - około 1 szklanki
Składniki panierki:
1 jajko
90 ml mleka
100 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 czubata łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Wszystkie składniki panierki mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste.
- Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony.
- Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
- Olej wlewamy do niewielkiego rondelka. Jego ilość powinna być taka, aby wrzucone pieczarki się w nim zanurzyły. Jego głębokość może być mniejsza, niż wysokość pieczarki, ponieważ po wrzuceniu dużej ilości pieczarek, jego poziom się podniesie. Ja wlewam około 3 cm oleju.
- Pieczarki wrzucamy do mocno podgrzanego oleju. Wrzucamy tyle pieczarek, aby jedną warstwą pokryły całą powierzchnię rondelka.
- Smażymy je około 10 minut - do ładnego zrumienienia panierki.
- Gotowe pieczarki wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
- Smacznego :)
Moja mama kiedyś takie robiła. Teraz jednak kompletnie zapomniała o tym przepisie. Muszę jej o nim przypomnieć, bo to takie pyszne smaki. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :) Miłego dnia!
Koniecznie przypomnij :)
Usuńja jeszcze faszeruję mięsem mielonych i wtedy panieruje i obsmażam- pyszne są :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych dań. Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMoich również:)
UsuńRewelacyjne pieczarki, rzeczywiście na imprezie muszą robić furorę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie pomyślałabym że można tak zrobić pieczarki fajne
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają :) Kiedyś jadłam boczniaki przygotowane w podobny sposób.
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :)
UsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńBardzo lubię tak przygotowane pieczareczki. Są mega pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska lub dodatek do dania. Ciekawa jestem jakby wyszedł kalafior w takiej panierce :)
OdpowiedzUsuńKalafiora nie robiłam, ale w planach mam brokuły :)
UsuńNajzdrowsze pewnie nie są ale czasem trzeba sobie trochę pofolgować ;) A wyglądają swietnie i pewnie równie dobrze smakują! :)
OdpowiedzUsuńCzasami można. Moim zdaniem są super :)
UsuńAguś pysznie :-) ja czasami lubię zjeść takie smażone dania z pyszną panierką :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko :)
UsuńJak nie za często, to można :)
Mniam Takie przekąseczki sa najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńAgnieszka jak ja lubię takie pieczarki, jak mam przed sobą to jem i nie wiem kiedy skończyć. :))
OdpowiedzUsuńU nas jest dokładnie to samo :)
UsuńSuper przekąska, ja czesto robię te faszerowane
OdpowiedzUsuńFaszerowane też są super :)
UsuńSuper pomysł. DO tej pory przyrządzałam tak boczniaki, pieczarek jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńA to zachęcam :)
Usuńpodoba mi się, na sylwestra jak znalazł :P coś jak oszukane klopsiki ;P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA jak w przekroju genialnie wyglądają :D :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie i smacznie wyglądają, aż kusi zabrać choć jedną :)
OdpowiedzUsuńZabieraj nawet dwie :)
UsuńWyglądają wspaniale i bardzo smakowicie! Jutro robię :D Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńPolecam podać je z sosem czosnkowym -Rewelacja!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pieczarki przypadły do gustu :)
UsuńA można jeść również na zimno?
OdpowiedzUsuńMożna 😊
Usuń