Macie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Może się skusicie?
Składniki na ciasto:
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (używam bakalii i przypraw firmy Skworcu)
100 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
Składniki masy makowej:
200 g maku
120 g cukru
100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo)
60 g siekanych, blanszowanych migdałów
80 g siekanych orzechów włoskich
4 duże łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
2 duże łyżki likieru amaretto
mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g)
70 g roztopionego masła
1 całe jajko
2 białka
200 g maku
120 g cukru
100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo)
60 g siekanych, blanszowanych migdałów
80 g siekanych orzechów włoskich
4 duże łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
2 duże łyżki likieru amaretto
mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g)
70 g roztopionego masła
1 całe jajko
2 białka
Dodatkowo:
1- 3 czubate łyżki kaszy manny (semoliny)
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz wanilię mieloną .
- Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem.
- Dodajemy żółtka.
- Całość zagniatamy rękoma, aż wszystkie składniki ciasta się połączą.
- Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić, rozpłaszczając w dłoniach kolejne kawałki ciasta.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni spodu i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowujemy kruszonkę:
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.
- Masło drobno siekamy nożem.
- Składniki kruszonki zagniatamy do czasu, aż się połączą i formujemy z nich kulę.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie masy makowej:
- Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy.
Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach.- Do wykonania masy makowej można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy.
- Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier amaretto, odcedzone i rozdrobnione mandarynki, roztopione masło, jajko i białka. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotowe :)
- RADA (może się przydać, a nie musi): Jeśli używacie kupnego maku mielonego, zauważyliście, że jest go trudno porządnie odsączyć. Najlepiej zrobić to na ściereczce, bardzo mocno wykręcając. Jednak nadal mak może być bardziej mokry niż ten mielony po ugotowaniu. Do takiej masy makowej, aby mak miał odpowiednią wilgotność, dodaję 2 łyżki kaszy manny (semoliny). Nie wyczujecie jej w masie makowej, a będziecie mieli pewność, że masa nie będzie za mokra.
- Dalsze czynności:
- Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 17 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Na wierzchu ciasta rozsypujemy 1 czubatą łyżkę kaszy manny i rozkładamy masę makową. Mandarynki, które dodaliśmy do masy, są bardzo wilgotne i kasza manna zapobiegnie przesączaniu się wilgoci do ciasta. Kaszka ją wchłonie.
- Na wierzchu rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
- Jeśli wykładając masę makową zauważycie, że brzegi ciasta są niższe, a masy makowej wygląda, jakby było za dużo, to nie zwracajcie na to uwagi. Masa makowa może być wyższa niż brzegi ciasta. Ona trzyma formę i nie spłynie na brzegi. To widać na zdjęciu :)
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Smacznego :)
nie specjalnie lubię...wolę inne ciasta, makowiec to nie mój typ, dzisiaj będę ustalać, co tu przyrządzić na święta ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam makowca :)
UsuńJa też kocham wszelakie makowce i ten migdałowy posmak :)
UsuńWygląda interesująco.... Myślę, że swietna alternatywa dla makówek, które szybko się psują.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ makowca najbardziej lubię nadzienie, dlatego takie ciasto jest w moim guście :)
OdpowiedzUsuńA to tak, jak ja. Musi być dużo :)
UsuńTaki makowiec to smak świąt - moja mama robi prostokątny, z kratką na wierzchu. :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie :)
UsuńU mnie w domu w tym roku też będzie makowiec na cieście kruchym, tyle, że z lukrem. Takie makowce są najlepsze - dużo maku, mało ciasta :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. :)
Zgadzam się:)
UsuńMak, orzechy, migdały i ta wspaniała kruszonka! Poezja! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne ciasto. Połączenie smaków idealne. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWczoraj zrobiłam już listę wypieków na Święta, ale po Świętach chętnie się skuszę na takiego makowca :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPiękny i smaczny, widzę ze jest mocno na dziany bakaliami 😆
OdpowiedzUsuńOj mocno :)
UsuńSuper pomysł na świąteczne ciasto z makiem. Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj takie ciasto musi być pyszne, a makowce uwielbiam
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWspaniały makowiec. Prezentuje się przeapetycznie :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajbardziej lubimy makowiec z dużą ilością maku i kruszonką <3 Twój jest idealny :-D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam się podoba :)
UsuńAleż on smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwspaniale nafaszerowana bakaliami masa makowa! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńBardzo ciekawy makowiec no i ta nietypowa forma, super.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńW sumie świetny przepis dla zapracowanych albo leniwych :) Makowiec jest strasznie pracochłonny, a taka tarta nie wymaga aż tyle pracy i przygotowań. Plus odpada czas na wyrastanie drożdżowego ciasta. A ja mak wielbię, więc zrobiłabym sobie taką tartę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńZachęcam do zrobienia :)
Uwielbiam makowiec.Chetnie kiedyś sprubuje ten przepis.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Nie jadłam jeszcze takiego, a makowce bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
Usuń