Pieczona pierś z indyka

Na domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :)

Pieczona pierś z indyka


Składniki marynaty:

4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie Skworcu)
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaska łyżeczka pieprzu
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka lubczyku
olej rzepakowy
------------------------------
pierś z indyka (moja ważyła 800 g)

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki marynaty łączymy. Oleju dajemy tyle, aby marynata była łatwa do rozprowadzenia, ale gęsta.
  • Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
  • Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i studzimy, bez odwijania z folii.
  • Schładzamy w lodówce.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Pyszna, domowa i zdrowa. Aż chciałoby się spróbować. Na pewno dużo zdrowsza i smaczniejsza niż wędliny kupowane w sklepach. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię wkrótce gdy będę miała gości miesozernych :) w moim domu nie jada się mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Indyk prezentuje się pięknie! Już czuję jego zapach. Takie domowe wędliny są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny zestaw przypraw, pięknie upieczone mięsko, nic tylko jeść i się zachwycać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam i chętnie zrobię, bo wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka domowa wędlinka smakuję najlepiej, pysznie ją zrobiłaś Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł. Czasem juz mi się przejadają zwykłe szynki, więc chętnie spróbowałabym zjeść kanapkę z takim mięskiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe, pieczone mięso. zjadłabym, z ogromną ochotą!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie piers z indyka i pieke ja calkiem podobnie Staram się dodac do niej sporo irlandzkiego slonego masla i piers staje się bardzo maslana i wilgotna

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze zrobiony indyk, taki soczysty, jest świetny do sałatek czy na kanapkę. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O widzę Agnieszka Ty górę indyka, a ja dół obrabiałam. :) Bardzo lubię takie domowe mięsa i robię bardzo często

    OdpowiedzUsuń
  12. Kanapka z taką domową wędliną to niebo w gębie! Poezja, jednym słowem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pasowałaby do sałatki ze świeżych warzyw :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam domowe szynki do kanapek wręcz idealne :) I na dodatek bez zbędnych konserwantów, bo wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...