Cebularze to bułeczki z podsmażana cebulą - czyli rozkosz dla podniebienia, dla amatorów cebuli. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Może się skusicie? Przed nami Sylwester i karnawał :)
Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha):
230 g mąki pszennej (typ 650)
12 g świeżych drożdży
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
170 ml ciepłego mleka
20 g oliwy
-----------------------------------
jajko do posmarowania bułek
Składniki farszu:
3 duże cebule
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka majeranku
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz do smaku.
- Zeszkloną cebulę studzimy.
- Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wsypujemy/wlewamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy 2 końcówek z hakami.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie. Ciasto oprószamy mąką również po wierzchu i dłonią rozprowadzamy po blacie, tak, aby miało około 2 cm grubości.
- Z ciasta wykrawamy małe krążki, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego dużej blaszki z piekarnika.
- Resztki ciasta, pozostałe z wykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki.
- Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :)
- W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie.
- Tak przygotowane bułeczki, smarujemy jajkiem, roztrzepanym widelcem.
- We wgłębienia bułeczek, wkładamy cebulkę.
- Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
- Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić.
- Smacznego :)
Bardzo lubię. :-) Chyba każdy je zna i lubi. :-)
OdpowiedzUsuńMają coś w sobie, to prawda :)
UsuńAgnieszko przepysznie wyglądają Twoje cebularze. Muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńZachęcam Małgosiu :)
UsuńSuper bułeczki, właśnie ostatnio myślałam o tym, że zjadłabym takiego cebulaka :D
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie cebulowe bułeczki! Przeapetyczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńAch, uwielbiam. Cebularze są przepyszne! :) Nigdy nie robiłam ich sama, zawsze tylko kupowałam. Jednak ten smak znam i bardzo mi odpowiada. Chyba muszę zrobić cebularze sama. Aż jestem ciekawa co mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Spróbuj, a potem możesz zmieniać farsz według własnych upodobań. Zawsze można dodać jakieś inne zioła. Chociaż takie najzwyklejsze maja coś w sobie :)
UsuńWłaśnie myślałam o tym, że upiekłabym jakieś fajne bułeczki, a tu przybywasz z takim fajnym przepisem :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podpasowałam :)
UsuńBardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńo jakie fajne bułeczki z cebulką jeszcze nie piekłam ani nie jadłam
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńPrzepis chętnie wypróbuję w najbliższy weekend:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńZapisuję przepis, bo cebularzy jeszcze nigdy sama nie robiłam, a bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:)
UsuńNigdy nie jadłyśmy ale taka wytrawna drożdżówka musi smakować ciekawie :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńMy też należymy do wielbicieli bułeczek z cebulą, mają niepowtarzalny smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
To prawda. Również pozdrawiam :)
UsuńProsto i bardzo smacznie, jak dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńCo tu dużo pisać....pyszności :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńdla wielbicieli cebuli-czyli dla mnie:)uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńBratnia dusza :)
UsuńUwielbiam ;) chetnie bym zjadla
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCebularze prezentują się niezwykle apetycznie. Ale ja dawno ich nie jadłam...Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne bułeczki, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńJa również Asiu :)
UsuńMniam Aguś uwielbiam takie buły :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie znam tego przepisu i skuszę się zrobić na sylwestra.Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam, muszę koniecznie je zrobić :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy jeszcze nie robiłam ich w domu, zawsze kupowałam, a uwielbiam !
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. W zasadzie bardzo pracochłonne nie są :)
Usuńtym razem nie...cebularz nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń