Cebularze

Cebularze to bułeczki z podsmażana cebulą - czyli rozkosz dla podniebienia, dla amatorów cebuli. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Może się skusicie? Przed nami Sylwester i karnawał :)

Cebularze



Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha):

230 g mąki pszennej (typ 650)
12 g świeżych drożdży
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
170 ml ciepłego mleka
20 g oliwy
-----------------------------------
jajko do posmarowania bułek

Składniki farszu:

3 duże cebule
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka majeranku
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz do smaku.
  • Zeszkloną cebulę studzimy.
  • Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wsypujemy/wlewamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy 2 końcówek z hakami.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie. Ciasto oprószamy mąką również po wierzchu i dłonią rozprowadzamy po blacie, tak, aby miało około 2 cm grubości.
  • Z ciasta wykrawamy małe krążki,  które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego dużej blaszki z piekarnika.
  • Resztki ciasta, pozostałe z wykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki.
  • Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :)
  • W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie.
  • Tak przygotowane bułeczki, smarujemy jajkiem, roztrzepanym widelcem.
  • We wgłębienia bułeczek, wkładamy cebulkę.
  • Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
  • Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić.
  • Smacznego :)

43 komentarze:

  1. Bardzo lubię. :-) Chyba każdy je zna i lubi. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko przepysznie wyglądają Twoje cebularze. Muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super bułeczki, właśnie ostatnio myślałam o tym, że zjadłabym takiego cebulaka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja kocham takie cebulowe bułeczki! Przeapetyczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, uwielbiam. Cebularze są przepyszne! :) Nigdy nie robiłam ich sama, zawsze tylko kupowałam. Jednak ten smak znam i bardzo mi odpowiada. Chyba muszę zrobić cebularze sama. Aż jestem ciekawa co mi wyjdzie ;)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a potem możesz zmieniać farsz według własnych upodobań. Zawsze można dodać jakieś inne zioła. Chociaż takie najzwyklejsze maja coś w sobie :)

      Usuń
  6. Właśnie myślałam o tym, że upiekłabym jakieś fajne bułeczki, a tu przybywasz z takim fajnym przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o jakie fajne bułeczki z cebulką jeszcze nie piekłam ani nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis chętnie wypróbuję w najbliższy weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję przepis, bo cebularzy jeszcze nigdy sama nie robiłam, a bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłyśmy ale taka wytrawna drożdżówka musi smakować ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. My też należymy do wielbicieli bułeczek z cebulą, mają niepowtarzalny smak.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i bardzo smacznie, jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co tu dużo pisać....pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla wielbicieli cebuli-czyli dla mnie:)uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cebularze prezentują się niezwykle apetycznie. Ale ja dawno ich nie jadłam...Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam Aguś uwielbiam takie buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie znam tego przepisu i skuszę się zrobić na sylwestra.Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno ich nie jadłam, muszę koniecznie je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy jeszcze nie robiłam ich w domu, zawsze kupowałam, a uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia. W zasadzie bardzo pracochłonne nie są :)

      Usuń
  20. tym razem nie...cebularz nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...