Czy jesteście w stanie oprzeć się makowym muffinkom? Aromatyczna, pełna bakalii masa makowa. Na wierzchu delikatny serniczek z serka Philadelphia i ricotty. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to na serku rozsmarowałam kajmakową masę krówkową i całość posypałam siekanymi migdałami. Przepis idealny na Święta Bożego Narodzenia. Bogaty w składniki, ale banalnie prosty do wykonania. No i kto się skusi?
Muffinki upiekłam w papilotkach od PapilArt. Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek):
200 g maku
120 g cukru
80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu)
80 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka likieru amaretto
skórka otarta z 1 cytryny
80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki)
80 g roztopionego masła
2 jajka
Składniki masy serowej:
250 g serka Philadelphia
250 g serka ricotta
110 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
Ponadto:
200 g kajmakowej masy krówkowej
50 g siekanych migdałów blanszowanych
Wykonanie:
- Najpierw wykonamy masę makową.
- Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy.
- Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach.
- Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy.
- Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy.
- Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
- Masę makową nakładamy do papilotek. Będzie jej więcej niż masy serowej.
- Wykonanie masy serowej.
- Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki masy serowej wkładamy do miski: serek Philadelphia, serek ricotta, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i wanilię.
- Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na masę makową.
- Pieczenie muffinek.
- Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna być ścięta.
- Babeczki studzimy.
- Wystudzone babeczki smarujemy kajmakową masą krówkową i posypujemy migdałami.
- Babeczki przechowujemy w lodówce.
- Smacznego :)
ah gdyby nie ten mak ;( nie cierpię maku!! :(
OdpowiedzUsuńTo te muffiny nie są dla Ciebie. To ciasto dla jego miłośników :)
UsuńWszystko, co z makiem jest bardzo bliskie moim upodobaniom smakowym. uwielbiam muffinki i zdałam sobie sprawę, że naprawdę dawno ich nie jadłam. Muszę powrócić do nich, najlepiej w tak smakowitym wydaniu. Ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :) Miłego nadchodzącego weekendu życzę :)
Dziękuję serdecznie. Również pozdrawiam :)
UsuńBardzo ładne i smaczne mufinki, zrobione w pięknych foremkach :)
OdpowiedzUsuńForemki super :)
UsuńPołączenie maku i sera bardzo mi się podoba. Twoje muffinki wyglądają smacznie, a papilotki są piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Papilotki śliczne, to prawda :)
UsuńMuffinki uwielbiam i chętnie wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńAch ten smakowity mak :)
OdpowiedzUsuńKochana, po prostu miodzio, uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńAguś wspaniałe muffinki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńO rany, tyle pysznych składników i jeszcze tak ładnie podane. Na sam widok można dostać ślinotoku :p
OdpowiedzUsuńCieszę się tą reakcją :)
UsuńAguś ale cudo stworzyłaś :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Buziaczki :)
UsuńTo że muffiny są przepyszne szczególnie z makiem i serem to wiadomo ale te papilotki są przepiękne <3
OdpowiedzUsuńJa też jestem nimi zachwycona :)
UsuńUwielbiam mak :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńMoje ulubione smaki :) muszą być pyyyszne :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre :)
UsuńLubię czas Świąt Bożego Narodzenia ponieważ można poszaleć z wypiekami z makiem. Twoje muffiny bardzo mi się podobają i myślę, że zjadłabym nie jedną a przynajmniej dwie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszą być smaczne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudne i niezwykle smakowite muffinki :) Pachną Świętami :D <3
OdpowiedzUsuńKocham wszystko, co makowe :) Twoje muffinki zniknęłyby u mnie w kilka chwil :)
OdpowiedzUsuńCiasta z makiem już tak mają, że szybko znikają :)
UsuńBoskie te mufsy, ja nigdy nie umiem im się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bym się im nie oparła! Pyszne, świąteczne ciacha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwspaniały pomysł na świąteczne muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny przepis - ja makowe wypieki ubóstwiam, więc myślę, że takie muffinki by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńPiękne, piękne, piękne:)
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3
Usuń