piątek, 9 grudnia 2016

Makowe muffinki z serem

Czy jesteście w stanie oprzeć się makowym muffinkom? Aromatyczna, pełna bakalii masa makowa. Na wierzchu delikatny serniczek z serka Philadelphia i ricotty. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to na serku rozsmarowałam kajmakową masę krówkową i całość posypałam siekanymi migdałami. Przepis idealny na Święta Bożego Narodzenia. Bogaty w składniki, ale banalnie prosty do wykonania.  No i kto się skusi?
Muffinki upiekłam w papilotkach od PapilArt

Makowe muffinki z serem


Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek):

200 g maku
120 g cukru
80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu)
80 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka likieru amaretto
skórka otarta z 1 cytryny
80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki)
80 g roztopionego masła
2 jajka

Składniki masy serowej:

250 g serka Philadelphia
250 g serka ricotta
110 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii

Ponadto:

200 g kajmakowej masy krówkowej
50 g siekanych migdałów blanszowanych

Wykonanie:
  • Najpierw wykonamy masę makową.
  • Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy.
  • Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach.
  • Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy.
  • Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy.
  • Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
  • Masę makową nakładamy do papilotek. Będzie jej więcej niż masy serowej.
  • Wykonanie masy serowej.
  • Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Składniki masy serowej wkładamy do miski: serek Philadelphia, serek ricotta, cukier,  mąkę ziemniaczaną, jajko i wanilię.
  • Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników.
  • Masę serową wykładamy na masę makową.
  • Pieczenie muffinek.
  • Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu.
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna być ścięta.
  • Babeczki studzimy.
  • Wystudzone babeczki smarujemy kajmakową masą krówkową i posypujemy migdałami.
  • Babeczki przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego :) 

43 komentarze:

  1. ah gdyby nie ten mak ;( nie cierpię maku!! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To te muffiny nie są dla Ciebie. To ciasto dla jego miłośników :)

      Usuń
  2. Wszystko, co z makiem jest bardzo bliskie moim upodobaniom smakowym. uwielbiam muffinki i zdałam sobie sprawę, że naprawdę dawno ich nie jadłam. Muszę powrócić do nich, najlepiej w tak smakowitym wydaniu. Ślinka cieknie :D
    Pozdrowionka! :) Miłego nadchodzącego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo ładne i smaczne mufinki, zrobione w pięknych foremkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie maku i sera bardzo mi się podoba. Twoje muffinki wyglądają smacznie, a papilotki są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Papilotki śliczne, to prawda :)

      Usuń
  5. Muffinki uwielbiam i chętnie wypróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  6. Kochana, po prostu miodzio, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś wspaniałe muffinki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, tyle pysznych składników i jeszcze tak ładnie podane. Na sam widok można dostać ślinotoku :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś ale cudo stworzyłaś :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To że muffiny są przepyszne szczególnie z makiem i serem to wiadomo ale te papilotki są przepiękne <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione smaki :) muszą być pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię czas Świąt Bożego Narodzenia ponieważ można poszaleć z wypiekami z makiem. Twoje muffiny bardzo mi się podobają i myślę, że zjadłabym nie jedną a przynajmniej dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne i niezwykle smakowite muffinki :) Pachną Świętami :D <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham wszystko, co makowe :) Twoje muffinki zniknęłyby u mnie w kilka chwil :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta z makiem już tak mają, że szybko znikają :)

      Usuń
  15. Boskie te mufsy, ja nigdy nie umiem im się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno bym się im nie oparła! Pyszne, świąteczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniały pomysł na świąteczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny przepis - ja makowe wypieki ubóstwiam, więc myślę, że takie muffinki by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...