Ciasteczka owsiane z migdałami - kruche, słodkie, aromatyczne, idealne do kawki. No i najważniejsze- banalnie proste do zrobienia :)
Składniki (wyszło 35 ciasteczek):
100 g masła
150 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
100 g posiekanych, blanszowanych migdałów
Wykonanie:
- Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach, aż składniki dokładnie się połączą.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być jedynie lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. Ciasteczka z dolnej blaszki mogą się szybciej upiec, więc można je wyciągnąć troszkę wcześniej. Można również w połowie pieczenia zamienić blaszki miejscami.
- Smacznego :)
Pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż pyszne ciasteczka :) Wzięłabym się za nie z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane. Są smaczne i apetyczne.
Pozdrowionka serdeczne! :)
To prawda, również pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka:) Zdrowych, Spokojnych, Radosnych i Rodzinnych Świąt oraz Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńCiasteczka wyglądają perfekcyjnie. Super składniki i założę się, że smakują wybornie! :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuńsuper ciacha :) w sam raz do pochrupania do kawki :)
OdpowiedzUsuń