piątek, 23 grudnia 2016

Ciasteczka owsiane z migdałami

Ciasteczka owsiane z migdałami - kruche, słodkie, aromatyczne, idealne do kawki. No i najważniejsze- banalnie proste do zrobienia :)

Ciasteczka owsiane z migdałami


Składniki (wyszło 35 ciasteczek):

100 g masła
150 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
100 g posiekanych, blanszowanych migdałów

Wykonanie:
  • Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być jedynie lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. Ciasteczka z dolnej blaszki mogą się szybciej upiec, więc można je wyciągnąć troszkę wcześniej. Można również w połowie pieczenia zamienić blaszki miejscami.
  • Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ależ pyszne ciasteczka :) Wzięłabym się za nie z wielką chęcią :)
    Uwielbiam ciasteczka owsiane. Są smaczne i apetyczne.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka:) Zdrowych, Spokojnych, Radosnych i Rodzinnych Świąt oraz Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają perfekcyjnie. Super składniki i założę się, że smakują wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacha :) w sam raz do pochrupania do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...