Treściwa, idealna na zimowe dni, kremowa zupa marchewkowa. Lubicie?
Składniki:
kilka łyżek oliwy z oliwek
300 g marchewki
1 mały ziemniak1 duża cebula
mały kawałek selera (30 g)
mała pietruszka (30 g)
biała część niewielkiego pora
4 ząbki czosnku
500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
8 listków bazylii
50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu)
50 g pestek dyni
Wykonanie:
- Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut).
- Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
- Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 40 minut.
- Dodajemy posiekane liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody.
- Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia.
- Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna.
- Smacznego:)
Uwielbiam zupę marchewkową jest pyszna
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńbardzo lubię i koniecznie z prażonymi ziarnami - słonecznika, dyni albo sezamu. pycha!
OdpowiedzUsuńPrażone- koniecznie:)
UsuńPozdrawiam Agniś poświątecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, ponieważ od dłuższego czasu mam zamiar zrobić zupę marchewkową. Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Była pyszna :)
UsuńAguś wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńKrem wygląda pysznie :D próbowałam zrobić podobny krem tylko z dynii i wyszedł bardzo słony, chociaż nie dałam nawet szczypty soli :<
OdpowiedzUsuńA to dziwne :)
UsuńKiedyś też robiłam bardzo podobną. Pyszne smaki. Z wielką chęcią bym tej zupki spróbowała. Teraz to narobiłaś mi na nią ogromnej ochoty. Poproszę porcyjkę.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
:D
UsuńBardzo chętnie zjadłabym miseczkę tej pysznej zupy :)
OdpowiedzUsuńPyszna, idealna na odpoczynek po świątecznych smakołykach :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie choć w kategorii "pomarańczowe zupy" u mnie króluje dyniowa. :)
OdpowiedzUsuńpyszne połaczenie składników, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię 🙂
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńNigdy takiej nie jadłam. Pierwszy raz słyszę o zupie marchewkowej, ale podoba mi się ten pomysł! Zupka prezentuje się wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńUwielbiamy każdą zupę krem :D Ta prezentuje się pysznie :D
OdpowiedzUsuńwspaniała zupka i ten intensywny pomarańczowy kolor :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZdrowa, pyszna zupka!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMniam!Ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńBędę czekała na więcej wegańskich/wegetariańskich przepisów! :)
Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba :)
UsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna i bardzo pożywna zupa :) Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJasne, że lubimy, pyszności! :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGesta i treściwa - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuń