czwartek, 29 grudnia 2016

Bułeczki z brązowymi pieczarkami

Mam dla Was bułeczki z brązowymi pieczarkami. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Dacie się namówić? Może zrobicie je na Sylwestra ?




Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha):

230 g mąki pszennej (typ 650)
12 g świeżych drożdży
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
170 ml ciepłego mleka
20 g oliwy
-----------------------------------
jajko do posmarowania bułek

Składniki farszu:

2 duże cebule
4 łyżki oliwy
200 g brązowych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku 
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
  • Wykonanie farszu.
  • Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. W międzyczasie dodajemy majeranek.
  • Zeszkloną cebulkę zdejmujemy z patelni.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki. Solimy oraz pieprzymy do smaku i całość podsmażamy aż pieczarki przestaną puszczać wodę i się podsmażą.
  • Na patelnię, do pieczarek, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
  • Dodajemy masło, oregano, podsmażoną cebulkę. Mieszamy, chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli zachodzi potrzeba.
  • Farsz studzimy.
  • Wykonanie bułeczek.
  • Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wkładamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy końcówki do ciasta drożdżowego lub 2 końcówek z hakami.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie. Oprószamy je mąką również po wierzchu i dłonią rozprowadzamy po blacie, tak, aby miało około 2 cm grubości.
  • Z ciasta wykrawamy małe krążki,  które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego dużej blaszki z piekarnika.
  • Resztki ciasta, pozostałe z wykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki.
  • Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :)
  • W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie.
  • Tak przygotowane bułeczki, smarujemy jajkiem, roztrzepanym widelcem.
  • We wgłębienia bułeczek, wkładamy pieczarkowy farsz.
  • Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
  • Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić.
  • Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarki w każdej ilości i pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł na farsz. pieczarki zawsze dobrze komponują się z pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te bułeczki! Aż nabrałam na nie ochoty. Pieczarki uwielbiam, więc przepis jak najbardziej do mnie przemawia. Muszę zrobić. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak ja lubię takie domowe drożdżówki z wytrawnym farszem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bułki z pieczarkami :) Kojarzą mi się z czasami wczesnej młodości i pewną budką na warszawskiej Starówce. Twoje bułeczki wyglądają przepysznie! Poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj TAK takie zestawienie jest grzechu warte!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam uwielbiam takie buły, porywam dwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie bym zjadła taka bułeczkę

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie bułeczki. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie drożdże! A takie bułeczki prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mnie kusi taka bułeczka, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne i bardzo smakowite bułeczki :) Idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna propozycja na sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczki ze smakiem i to jeszcze jakim - pieczarkowym...pyszności:)
    Pozdrawiamy serdecznie i życzymy wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wybacz Kochana ale przepis muszę podkraść!!! Bułeczki wyglądają wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam tego typu bułeczki. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  19. To cos jak bulka z pieczarkami. Wyglądają pyszne, ja uwielbiam pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja! Pieczarki w bułkach to zawsze dobre rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...