Mam dla Was bułeczki z brązowymi pieczarkami. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Dacie się namówić? Może zrobicie je na Sylwestra ?
Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha):
230 g mąki pszennej (typ 650)
12 g świeżych drożdży
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
170 ml ciepłego mleka
20 g oliwy
-----------------------------------
jajko do posmarowania bułek
Składniki farszu:
2 duże cebule
4 łyżki oliwy
200 g brązowych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
- Wykonanie farszu.
- Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. W międzyczasie dodajemy majeranek.
- Zeszkloną cebulkę zdejmujemy z patelni.
- Na tą samą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki. Solimy oraz pieprzymy do smaku i całość podsmażamy aż pieczarki przestaną puszczać wodę i się podsmażą.
- Na patelnię, do pieczarek, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
- Dodajemy masło, oregano, podsmażoną cebulkę. Mieszamy, chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli zachodzi potrzeba.
- Farsz studzimy.
- Wykonanie bułeczek.
- Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wkładamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy końcówki do ciasta drożdżowego lub 2 końcówek z hakami.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie. Oprószamy je mąką również po wierzchu i dłonią rozprowadzamy po blacie, tak, aby miało około 2 cm grubości.
- Z ciasta wykrawamy małe krążki, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego dużej blaszki z piekarnika.
- Resztki ciasta, pozostałe z wykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki.
- Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :)
- W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie.
- Tak przygotowane bułeczki, smarujemy jajkiem, roztrzepanym widelcem.
- We wgłębienia bułeczek, wkładamy pieczarkowy farsz.
- Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
- Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić.
- Smacznego :)
Uwielbiam pieczarki w każdej ilości i pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja Elu :)
Usuńpyszny pomysł na farsz. pieczarki zawsze dobrze komponują się z pieczywem :)
OdpowiedzUsuńPyszne te bułeczki! Aż nabrałam na nie ochoty. Pieczarki uwielbiam, więc przepis jak najbardziej do mnie przemawia. Muszę zrobić. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńZachęcam i pozdrawiam :)
UsuńTeż takie robię, są pyszne☺
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńO jak ja lubię takie domowe drożdżówki z wytrawnym farszem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki z pieczarkami :) Kojarzą mi się z czasami wczesnej młodości i pewną budką na warszawskiej Starówce. Twoje bułeczki wyglądają przepysznie! Poproszę o jedną :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, już podrzucam :)
UsuńOj TAK takie zestawienie jest grzechu warte!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńUwielbiam takie bułeczki. :-)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie buły, porywam dwie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła taka bułeczkę
OdpowiedzUsuńChętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie bułeczki. Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Krysiu :)
UsuńUwielbiam wszystko, co ma w sobie drożdże! A takie bułeczki prezentują się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie kusi taka bułeczka, zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo smakowite bułeczki :) Idealne! <3
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńMniam, takie wytrawne drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńBułeczki ze smakiem i to jeszcze jakim - pieczarkowym...pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie i życzymy wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku:)
Dziękuję bardzo :)
UsuńWybacz Kochana ale przepis muszę podkraść!!! Bułeczki wyglądają wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńAleż podkradaj. Smacznego :)
UsuńUwielbiam tego typu bułeczki. Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTo cos jak bulka z pieczarkami. Wyglądają pyszne, ja uwielbiam pieczarki.
OdpowiedzUsuńTak, to taka bułeczka :)
UsuńRewelacja! Pieczarki w bułkach to zawsze dobre rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuń