Polędwiczki z podsmażaną cebulą

Mięciutka polędwiczka i podsmażana cebulka, czyli aromatyczny, prosty i szybki do zrobienia obiad.

Polędwiczki z podsmażaną cebulą




Składniki:

duża polędwiczka (około 0,6 kg)
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
czerwona, słodka papryka w proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki)
6 średnich cebul

Wykonanie:
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką.
  • Mięso doprawiamy, z dwóch stron, solą, pieprzem oraz papryką słodką i od razu smażymy.
  • Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, łącznie 4 minuty (po 2 minuty na każdej stronie). Jeśli patelnia była gorąca, po tym czasie mięso będzie usmażone. Krótki czas smażenia gwarantuje, że polędwiczka będzie miękka. Usmażone polędwiczki wykładamy na talerz.
  • Taką ilość mięsa najlepiej jest smażyć w dwóch turach.
  • Na olej ze smażenia polędwiczek wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Doprawiamy ją pieprzem, solą oraz słodką papryką i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do miękkiej cebuli wkładamy polędwiczki. Mięso układamy pod cebulą. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty (do podgrzania mięsa i dolanej wody).
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię polędwiczkę :) Twoja propozycja bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulka jest potem taka mięciutka i słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam podsmażaną cebulkę, polędwiczki już trochę mniej, ale danie na pewno jest bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ohhh już czuję ten zapach! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniaaam! Pokochałam je od zobaczenia zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne polędwiczki! Z cebulką muszą smakować wybornie - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja. Z taką cebulką wszystko smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny obiad, bardzo lubię polędwiczkę z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Delikatne mięso plus dodatek cebulki to zawsze fajny duet. Podałabym je z jakimiś kluseczkami, np. smażonymi kopytkami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Całkiem fajna sprawa, ale nigdy jeszcze się z takim sposobem na polędwiczki nie spotkałam.
    Jestem bardzo ciekawa czy mi by wyszło to danie.
    Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś schab z podsmażaną cebulką, ale polędwiczki jeszcze nie. Musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i smacznie! Takiej wersji jeszcze nie robiłąm.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taką cebulkę chyba się skuszęna taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! :) bardzo lubię połączenie mięsa z cebulą :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...