Mięciutka polędwiczka i podsmażana cebulka, czyli aromatyczny, prosty i szybki do zrobienia obiad.
Składniki:
duża polędwiczka (około 0,6 kg)
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
czerwona, słodka papryka w proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki)
6 średnich cebul
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką.
- Mięso doprawiamy, z dwóch stron, solą, pieprzem oraz papryką słodką i od razu smażymy.
- Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, łącznie 4 minuty (po 2 minuty na każdej stronie). Jeśli patelnia była gorąca, po tym czasie mięso będzie usmażone. Krótki czas smażenia gwarantuje, że polędwiczka będzie miękka. Usmażone polędwiczki wykładamy na talerz.
- Taką ilość mięsa najlepiej jest smażyć w dwóch turach.
- Na olej ze smażenia polędwiczek wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Doprawiamy ją pieprzem, solą oraz słodką papryką i podsmażamy do zeszklenia.
- Do miękkiej cebuli wkładamy polędwiczki. Mięso układamy pod cebulą. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty (do podgrzania mięsa i dolanej wody).
- Smacznego :)
Bardzo lubię polędwiczkę :) Twoja propozycja bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńCebulka jest potem taka mięciutka i słodka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. I ten aromacik :)
UsuńAleż bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam podsmażaną cebulkę, polędwiczki już trochę mniej, ale danie na pewno jest bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić z innym mięskiem :)
UsuńOhhh już czuję ten zapach! Cudowne!
OdpowiedzUsuńO mniaaam! Pokochałam je od zobaczenia zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne polędwiczki! Z cebulką muszą smakować wybornie - mniam <3
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Z taką cebulką wszystko smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńFajny obiad, bardzo lubię polędwiczkę z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńDelikatne mięso plus dodatek cebulki to zawsze fajny duet. Podałabym je z jakimiś kluseczkami, np. smażonymi kopytkami.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja kochana :)
OdpowiedzUsuńCałkiem fajna sprawa, ale nigdy jeszcze się z takim sposobem na polędwiczki nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa czy mi by wyszło to danie.
Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
Pozdrowionka serdeczne :)
Pozdrawiam również :)
UsuńRobiłam kiedyś schab z podsmażaną cebulką, ale polędwiczki jeszcze nie. Musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie! Takiej wersji jeszcze nie robiłąm.
OdpowiedzUsuńPyszota!!!
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką cebulkę chyba się skuszęna taki obiadek
OdpowiedzUsuńmniam! :) bardzo lubię połączenie mięsa z cebulą :)
OdpowiedzUsuń