Skrzydełka a'la KFC

To jest jedna z tych potraw, przy której nie umiem się powstrzymać przed komentarzem "Ale to jest pyszne" Skrzydełka a'la KFC- miękkie, soczyste, lekko pikantne, aromatyczne, idealne.

Skrzydełka a'la KFC




Składniki:

1 kg skrzydełek
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki maggi
4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej

Składniki panierki:

2 jajka
140 ml mleka
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej

Dodatkowo:

100 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,7 - 1 litr oleju

Wykonanie:
  • Skrzydełka oczyszczamy i odcinamy od nich końcówki (które wyrzucamy).
  • Skrzydełka dzielimy na pół. Dodajemy do nich 2 łyżki oleju, maggi i czosnek. Mieszamy.
  • Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, ponownie mieszamy. Zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Panierkę przygotowujemy przed samym smażeniem skrzydełek. W tym celu wszystkie składniki panierki miksujemy. Masa ma być płynna, ale gęsta.
  • Panierkę wylewamy na skrzydełka. Nie wszystkie skrzydełka trzeba od razu obtoczyć w panierce. Wystarczy dokładnie obtoczyć te, które są na wierzchu. Panierka będzie spływać na dno miski i bez problemu wystarczy jej na wszystkie skrzydełka.
  • Na talerz wysypujemy 100 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mąki mieszamy. Będziemy w niej obtaczać skrzydełka.
  • W niewielkim garnku rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby skrzydełka swobodnie w nim pływały. Olej powinien być gorący, ale kontrolujcie temperaturę, aby podczas smażenia panierka się rumieniła, a nie paliła.
  • Zanim olej się rozgrzeje przygotowujemy do smażenia około 5 części mięsa. Mięso dokładnie obtaczamy w panierce, a następnie w mąkach. Tak przygotowane skrzydełka wrzucamy do oleju i smażymy około 12 minut.
  • W czasie, gdy skrzydełka się smażą, przygotowujemy kolejną porcję skrzydełek.
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie skrzydełka i również je przygotowuję :) Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy generalnie za skrzydełkami nie przepadałyśmy ;) Zawsze wolałyśmy udka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udka mają więcej mięsa. Ale skrzydełka są w tym przypadku lepsze :)

      Usuń
  3. Wspaniałe skrzydełka. Ale nie ma to jak właśnie domowe. Takie lekko przyrumienione. Ummm, w sam raz do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takiego skrzydełka, ale jeszcze nie jadłam nigdy domowych, muszę zrobić, żeby się przekonać jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie, wiele razy jadłam w KFC, ale nigdy nie miałam takich okazji spróbować domowych - coś czuję, że będą super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyglądają :) Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają i domowe są na pewno 100 razy lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak miękkie i soczyste to poproszę o dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś pyszności, czasami bardzo lubię zjeść takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ smaczny pomysł na obiad, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na wieczorek filmowy w gronie znajomych idealne. Do tego jakiś smaczny sosik i miska w kilka chwil robi się pusta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. domową wersję zjem :) w mcdonalds i kfc nie jadam od x lat i nie lubię tego jedzenia tam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja córeczka byłaby zachwycona;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie domowe, bo z KFC nie jadam :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  15. O to by się spodobało mojej rodzince. Jak będą grzeczni to zrobię im niespodziankę :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...