To jest jedna z tych potraw, przy której nie umiem się powstrzymać przed komentarzem "Ale to jest pyszne" Skrzydełka a'la KFC- miękkie, soczyste, lekko pikantne, aromatyczne, idealne.
Składniki:
1 kg skrzydełek
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki maggi
4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
Składniki panierki:
2 jajka
140 ml mleka
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
Dodatkowo:
100 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,7 - 1 litr oleju
Wykonanie:
- Skrzydełka oczyszczamy i odcinamy od nich końcówki (które wyrzucamy).
- Skrzydełka dzielimy na pół. Dodajemy do nich 2 łyżki oleju, maggi i czosnek. Mieszamy.
- Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, ponownie mieszamy. Zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Panierkę przygotowujemy przed samym smażeniem skrzydełek. W tym celu wszystkie składniki panierki miksujemy. Masa ma być płynna, ale gęsta.
- Panierkę wylewamy na skrzydełka. Nie wszystkie skrzydełka trzeba od razu obtoczyć w panierce. Wystarczy dokładnie obtoczyć te, które są na wierzchu. Panierka będzie spływać na dno miski i bez problemu wystarczy jej na wszystkie skrzydełka.
- Na talerz wysypujemy 100 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mąki mieszamy. Będziemy w niej obtaczać skrzydełka.
- W niewielkim garnku rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby skrzydełka swobodnie w nim pływały. Olej powinien być gorący, ale kontrolujcie temperaturę, aby podczas smażenia panierka się rumieniła, a nie paliła.
- Zanim olej się rozgrzeje przygotowujemy do smażenia około 5 części mięsa. Mięso dokładnie obtaczamy w panierce, a następnie w mąkach. Tak przygotowane skrzydełka wrzucamy do oleju i smażymy około 12 minut.
- W czasie, gdy skrzydełka się smażą, przygotowujemy kolejną porcję skrzydełek.
- Smacznego :)
Bardzo lubię takie skrzydełka i również je przygotowuję :) Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy generalnie za skrzydełkami nie przepadałyśmy ;) Zawsze wolałyśmy udka :D
OdpowiedzUsuńUdka mają więcej mięsa. Ale skrzydełka są w tym przypadku lepsze :)
UsuńWspaniałe skrzydełka. Ale nie ma to jak właśnie domowe. Takie lekko przyrumienione. Ummm, w sam raz do schrupania :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takiego skrzydełka, ale jeszcze nie jadłam nigdy domowych, muszę zrobić, żeby się przekonać jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDokładnie, wiele razy jadłam w KFC, ale nigdy nie miałam takich okazji spróbować domowych - coś czuję, że będą super!
OdpowiedzUsuńSą super. Polecam :)
UsuńSuper wyglądają :) Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i domowe są na pewno 100 razy lepsze :D
OdpowiedzUsuńJak miękkie i soczyste to poproszę o dużą porcję :)
OdpowiedzUsuńBardzo soczyste i mięciutkie :)
UsuńAguś pyszności, czasami bardzo lubię zjeść takie danie :-)
OdpowiedzUsuńAleż smaczny pomysł na obiad, mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńNa wieczorek filmowy w gronie znajomych idealne. Do tego jakiś smaczny sosik i miska w kilka chwil robi się pusta :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego nie tylko dzieciaków
OdpowiedzUsuńWypisz, wymaluj KFC :) Petarda! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdomową wersję zjem :) w mcdonalds i kfc nie jadam od x lat i nie lubię tego jedzenia tam.
OdpowiedzUsuńMoja córeczka byłaby zachwycona;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe, bo z KFC nie jadam :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńO to by się spodobało mojej rodzince. Jak będą grzeczni to zrobię im niespodziankę :D
OdpowiedzUsuń