środa, 30 marca 2016

Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka

Dzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. 
Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)


Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka


Składniki na placki tortilli (8 sztuk):

300 g - 310 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju
200 ml gorącej wody

Składniki na sos:

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około 200 g)
3 czubate duże łyżki majonezu
3 czubate duże łyżki keczupu
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 czubata mała łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
sól do smaku
pieprz do smaku

Składniki na gyros z kurczaka:

nieduża podwójna pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
3 łyżki oliwy
czubata łyżeczka suszonego oregano
płaska łyżeczka papryki słodkiej
płaska łyżeczka papryki ostrej
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
szczypta cukru
szczypta chili 

Potrzebne warzywa:

malutka kapusta pekińska
1 papryka czerwona
1/2 puszki papryki konserwowej
1 czerwona cebula

Wykonanie:
  • Przygotowanie warzyw:
  • Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
  • Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki.
  • Kukurydzę konserwową odsączamy z soku.
  • Cebulę kroimy na cienkie półkrążki.
  • Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy, wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki.
  • Przygotowanie gyrosa z kurczaka: 
  • Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wszystkie wymienione przyprawy i zioła. Całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  • Po upływie godziny możemy smażyć mięso. Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Jeśli do smażenia kurczaka używamy patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, to nie dajemy na nią żadnego tłuszczu. Wystarczy oliwa, która jest dodana do mięsa. Taką ilość kurczaka trzeba podzielić na 2 -3 części. Wrzucając na patelnię za dużo kurczaka na raz, mięso zacznie puszczać sok i zrobi się suche.
  • Kurczaka obsmażamy około 4 minuty, kilka razy mieszając. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię. 
  • Przygotowanie tortilli:
  • Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i gorącą wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Najpierw ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma (wyrobione ciasto na tortillę ma być mięciutkie, ale powinno odchodzić od rąk).
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części.
  • Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę. Stolnicę delikatnie oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły.
  • Tortillę smażymy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Nie używamy bowiem do jej smażenia tłuszczu. Ja tortillę robię na patelni teflonowej. 
  • Zanim zacznę smażyć tortillę (na patelni teflonowej), przygotowuję jeszcze jedną patelnię, obojętnie jaką.  Podgrzewam ją i zdejmuję z ognia. Na nią odkładam usmażone tortille. 
  • Patelnię teflonową bardzo mocno nagrzewamy. 
  • Placki tortilli kładziemy kolejno na patelni i smażymy z obu stron. Tortillę smażymy krótko. Około 50 - 60 sekund na każdej stronie. Im cieniej rozwałkowaliśmy ciasto w placku tortilli, tym krócej trwa jej smażenie.  Dzięki krótkiemu smażeniu tortilla zachowuje elastyczność. Podczas smażenia, na tortilli mogą pojawiać się pęcherzyki powietrza, a kolor placka zmieni się na jaśniejszy. 
  • Tortillę zdejmujemy z patelni, gdy pojawią się na niej charakterystyczne, brązowe plamki, a ciasto zjaśnieje. Jeśli tortilla zbyt wolno się zarumienia i widzimy, że w podanym czasie nie jest dopieczona (nie zjaśniała), musimy bardziej podgrzać patelnię. 
  • Usmażone tortille odkładamy na drugą przygotowaną (podgrzaną) patelnię, kładąc jedną na drugiej i od razu przykrywamy ściereczką. Trzymamy je cały czas przykryte. W przeciwnym razie obeschną i stracą na elastyczności. 
  • RADA: Jeśli placki będziecie piekli za długo, staną się twarde. Najczęściej dzieje się tak z pierwszym plackiem, bo patelnia okazuje się za mało nagrzana i musimy placka dłużej dopiekać. Takie placki można uratować. Odkładajcie je na tę drugą, podgrzaną patelnię, jeden na drugi, ale przykryjcie pokrywką, a nie ściereczką. Ponieważ placki są gorące, będą parować i zmiękną.
  • Tortille zawijamy:
  • Na każdej tortilli układamy dość sporo warzyw, gyrosa i sos. Tortillę zawijamy i podajemy. 
Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Uwielbiam takie domowe fast foody ! Tortilla pierwsza klasa, chętnie bym się taką poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, skusiłabym się na taki wypas :))

    OdpowiedzUsuń
  3. My jak ja ją uwielbiam :) Aguś to ja zaraz u Ciebie będę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi niesamowicie, tym bardziej, że podajesz przepis na placki home-made (te ze sklepu maja fatalny skład) :) Jako lekki leniuszek, zastąpiłabym jednak wszystkie przyprawy jedną do gyrosa ;)
    Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :))
      Jednak jeśli kiedyś będziesz miała zapał, czas i chęci proponuję samodzielnie zrobić taką mieszankę. Może być tak, że nie wrócisz już do gotowych przypraw. U mnie tak było. Raz zaszalałam i teraz gotowiec przejdzie tylko na grillu :)

      Usuń
  5. Pychotka ;) Koniecznie wypróbuję razem z rodzinką.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś ale mi smaka narobiłaś, z chęcią teraz bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zrobiłaś mi smaka! :) Aczkolwiek do tortilli (i w ogóle do wszystkiego!) wolałabym domowej roboty sos czosnkowy. Omniomniom! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki. Zjadłabym taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domową tortillę. Wszystko zdobione od A do Z, brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic tylko jeszcze w ciepłą tortillę się wgryźć :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie rzeczy :)
    Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja szczerze mówiąc nie bardzo przepadam za takimi domowymi fast foodami.Z pewnością ze względu na bardzo duże uczulenie na czosnek, musiałabym zrezygnować z tego rodzaju sosu. Ale staram, się wykorzystywać do sosów zioła (bo bardzo lubię sosy majonezowe), różne w zależności od potrawy. Często z takimi sosami jemy ryby.
    Jednak bardzo bym chciała nauczyć się robić tortille i postaram się wykorzystać Twoje wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę w takim razie powodzenia w próbach. Pierwsza może nie wyjść. Nie zrażaj się tym. Ale jak wyczujesz patelnię, to będzie OK. Ważne, aby nie ściągać z patelni jak są jeszcze niedopieczone, bo będą gumowate. Jak za długo potrzymasz na patelni i zrobi się krucha, to da się ją też uratować. Zawiń w lekko wilgotną, bawełnianą ściereczkę i potrzymaj do skutku. Powinna zmięknąć :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Uwielbiam! Z chęcią wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny i pożywny domowy fast food :) Wygląda wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna, zjadłabym taką wykonaną przez Ciebie. Wygląda o niebo lepiej, niż kupna ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taką tortillę z chęcią bym teraz przyjęła! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tortilla pycha! mogłabym jeść i jeść

    OdpowiedzUsuń
  18. Planuję jutro z mięsem mielonym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tortilla idealna:) taką lubimy najbardziej. Placuszki domowe, kurczak, warzywa.. no i oczywiście sosik...mniamuśne jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo lubię taki obiad :) dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi zapachniało teraz taką domową tortillą :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...