Pizza z salami i pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na pizzę z salami, pieczarkami, pysznym sosem pomidorowym i mozzarellą.
Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :)


Pizza z salami i pieczarkami


Składniki ciasta na pizzę:

500 ml mąki (2 szklanki )
1 torebka suszonych drożdży
1/2 małej łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
około 3/4 szklanki ciepłej wody

płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blaszki

Składniki farszu:

sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ
150 g  krojonego lub tartego sera mozzarella
10 plasterków salami
100 g pieczarek
1 cebula czerwona
łyżeczka oregano

Przygotowanie pizzy:
  • Sos pomidorowy do pizzy robimy według podanego przepisu. Zajmie nam to godzinę. Ciasto na pizzę i składniki farszu przygotowujemy, gdy sos pomidorowy się gotuje.
  • Aby zrobić ciasto, do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji. Ciasto na pizzę lubi być długo wyrabiane (chociaż 5 minut). Jest wtedy lepsze.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
  • Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając ciasto bezpośrednio na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Pizzę przykrywamy ściereczką do lekkiego wyrośnięcia ( na 15 - 20 minut).
  • Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy. Na nim rozkładamy kolejno: ser, salami, cebulę, pieczarki. Na koniec pizzę posypujemy oregano.
  • Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 14 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu.
  • Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :)
Smacznego :)

Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu -  pizza.

33 komentarze:

  1. Szmat czasu nie jadłyśmy pizzy i to jeszcze takiej!! :D Ale nas teraz apetyt dopadł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :) a wiesz że u mnie też dzisiaj była pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam pizzy. Ale taką pyszną, z moimi ulubionymi składnikami chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo jaka pyszna aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim domu uwielbiamy pizzę, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizzzzzzaaaaa!!!!! Mogłabym ją jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, uwielbiam z salami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe pizze są najlepsze ! Nie mogę się nadziwić, jak piękna kształtna ci wyszła :}

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowa pizzę. Odkąd robimy ją sami w domu, zamawiana już nie smakuje. Mam ciutkę inny przepis na ciasto, ale wypróbuję ten Twój, bo wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka piękna i apetyczna ta Twoja pizza. Aż zgłodnieliśmy na sam widok:)
    Nie wiem czy nie zmienimy planów na jutro, bo narobiłaś nam smaku i teraz pizza będzie za nami chodzić:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. No wiadomo, domowa najlepsza! Taką z salami i pieczarkami uwielbiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie wszyscy kochają pizze i robię ją dość często. Pysznie ją zrobiłaś kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie wszyscy kochają pizze i robię ją dość często. Pysznie ją zrobiłaś kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się, domowa pizza jest najlepsza. Twoja wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pizzę to długo nie musisz mnie namawiać :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem co bardziej lubię: pizzę czy salami, hm..
    Twoja wygląda bardzo smakowicie i myślę, że mój syn chętnie by taką zjadł:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszna pizza, a prezentacja bajeczna! Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda rewelacyjnie!!! W domu wszyscy lubimy pizzę, ale taka ładna nam zwykle nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na jaka srednice wychodzi pizza ? oraz czy mozna zrobic podwojna porcje ? a takze czy mozna zrobic ja w formie prostokata ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blaszka do pizzy ma 32 cm średnicy. Z podwójnej porcji można zrobić i wówczas rozłożyć ją na przykład na blaszce z piekarnika. Wówczas będzie miała kształt dużego prostokąta. Tylko proszę jej nie robić grubszej, ale większą. Jeśli lubisz grubszą pizzę, to po rozłożeniu ciasta na blaszce, przykryj pizzę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na dłużej (na około 40 - 50 minut). Jak ciasto się napuszy, wyłóż składniki i pizzę włóż do piekarnika. Pozdrawiam:)

      Usuń
  20. Czy ser moze byc np gouda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gouda może być, bo jest tłusty i w piekarniku fajnie się topi :)

      Usuń
  21. Super przepis. Uwielbiam domową pizzę

    OdpowiedzUsuń
  22. Też wykorzystuje domowy piekarnik do wypieku pizzy. Dlatego nastepnym razem spróbuje z Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...