Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :)
Składniki ciasta na pizzę:
500 ml mąki (2 szklanki )
1 torebka suszonych drożdży
1/2 małej łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
około 3/4 szklanki ciepłej wody
płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blaszki
Składniki farszu:
sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ
150 g krojonego lub tartego sera mozzarella
10 plasterków salami
100 g pieczarek
1 cebula czerwona
łyżeczka oregano
Przygotowanie pizzy:
- Sos pomidorowy do pizzy robimy według podanego przepisu. Zajmie nam to godzinę. Ciasto na pizzę i składniki farszu przygotowujemy, gdy sos pomidorowy się gotuje.
- Aby zrobić ciasto, do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji. Ciasto na pizzę lubi być długo wyrabiane (chociaż 5 minut). Jest wtedy lepsze.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
- Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając ciasto bezpośrednio na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Pizzę przykrywamy ściereczką do lekkiego wyrośnięcia ( na 15 - 20 minut).
- Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy. Na nim rozkładamy kolejno: ser, salami, cebulę, pieczarki. Na koniec pizzę posypujemy oregano.
- Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 14 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu.
- Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :)
Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu - pizza.
Szmat czasu nie jadłyśmy pizzy i to jeszcze takiej!! :D Ale nas teraz apetyt dopadł :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) a wiesz że u mnie też dzisiaj była pizza :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo profesjonalnie. Prosta, ale takie są najlepsze :)
UsuńDawno nie jadłam pizzy. Ale taką pyszną, z moimi ulubionymi składnikami chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOo jaka pyszna aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńW moim domu uwielbiamy pizzę, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPizzzzzzaaaaa!!!!! Mogłabym ją jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam z salami:)
OdpowiedzUsuńTakie domowe pizze są najlepsze ! Nie mogę się nadziwić, jak piękna kształtna ci wyszła :}
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam domowa pizzę. Odkąd robimy ją sami w domu, zamawiana już nie smakuje. Mam ciutkę inny przepis na ciasto, ale wypróbuję ten Twój, bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJaka piękna i apetyczna ta Twoja pizza. Aż zgłodnieliśmy na sam widok:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy nie zmienimy planów na jutro, bo narobiłaś nam smaku i teraz pizza będzie za nami chodzić:)
Pozdrawiamy:)
:))
UsuńI o to chodzi :)
Pozdrawiam.
No wiadomo, domowa najlepsza! Taką z salami i pieczarkami uwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy kochają pizze i robię ją dość często. Pysznie ją zrobiłaś kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU mnie wszyscy kochają pizze i robię ją dość często. Pysznie ją zrobiłaś kochana :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, domowa pizza jest najlepsza. Twoja wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa pizzę to długo nie musisz mnie namawiać :-).
OdpowiedzUsuńNie wiem co bardziej lubię: pizzę czy salami, hm..
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bardzo smakowicie i myślę, że mój syn chętnie by taką zjadł:)
Przepyszna pizza, a prezentacja bajeczna! Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!! W domu wszyscy lubimy pizzę, ale taka ładna nam zwykle nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńNa jaka srednice wychodzi pizza ? oraz czy mozna zrobic podwojna porcje ? a takze czy mozna zrobic ja w formie prostokata ?
OdpowiedzUsuńMoja blaszka do pizzy ma 32 cm średnicy. Z podwójnej porcji można zrobić i wówczas rozłożyć ją na przykład na blaszce z piekarnika. Wówczas będzie miała kształt dużego prostokąta. Tylko proszę jej nie robić grubszej, ale większą. Jeśli lubisz grubszą pizzę, to po rozłożeniu ciasta na blaszce, przykryj pizzę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na dłużej (na około 40 - 50 minut). Jak ciasto się napuszy, wyłóż składniki i pizzę włóż do piekarnika. Pozdrawiam:)
UsuńCzy ser moze byc np gouda ?
OdpowiedzUsuńGouda może być, bo jest tłusty i w piekarniku fajnie się topi :)
UsuńSuper przepis. Uwielbiam domową pizzę
OdpowiedzUsuńTeż wykorzystuje domowy piekarnik do wypieku pizzy. Dlatego nastepnym razem spróbuje z Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuń