środa, 20 stycznia 2016

Cannelloni z mięsem i pomidorami

Dzisiaj zapraszam na dość nietypowo podane cannelloni. Cannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano. 
A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I powiem szczerze, ono było pyszne :))


Cannelloni z mięsem i pomidorami


Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje):

4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g mielonej karkówki
500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
1 czubata łyżeczka domowej Vegety
2 czubate łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
125 g makaronu cannelloni
100 g drobno krojonego sera mozzarella

Wykonanie:
  • Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). 
  • Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty).
  • Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Sos nie ma się zagęścić, ma być dość rzadki.
  • Makaron cannelloni gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Gotowy makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Każdą rurkę cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy je jeść.
  • Makaron napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy farsz, a następnie na górę nakładamy mozzarellę. Sos z nakładanego mięsa ma się zgromadzić na dnie naczynia.
  • Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu.
  • Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt.
  • Danie podajemy po 2-3 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Najłatwiej jeść je bez krojenia, więc musi troszkę przestygnąć, ponieważ farsz trzyma dość mocno temperaturę.
Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda, musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na takie podanie makaronu. I smacznie i ładnie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda, w smak też nie wątpię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie podane i smak musiał być cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ;) wspaniały pomysł, bardzo smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie pyszności zrobiłaś :-) wpadam na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne są! Z przyjemnoscią spróbowałabym choć jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. No i proszę...kolejne bardzo pomysłowe danie:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyśmienite danie Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...