Dzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto.
Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)
Składniki na placki tortilli (8 sztuk):
300 g - 310 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju
200 ml gorącej wody
Składniki na sos:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około 200 g)
3 czubate duże łyżki majonezu
3 czubate duże łyżki keczupu
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 czubata mała łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
sól do smaku
pieprz do smaku
Składniki na gyros z kurczaka:
nieduża podwójna pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
3 łyżki oliwy
3 łyżki oliwy
czubata łyżeczka suszonego oregano
płaska łyżeczka papryki słodkiej
płaska łyżeczka papryki ostrej
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
szczypta cukru
szczypta cukru
szczypta chili
malutka kapusta pekińska
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
Wykonanie:
- Przygotowanie warzyw:
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
- Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki.
- Kukurydzę konserwową odsączamy z soku.
- Cebulę kroimy na cienkie półkrążki.
- Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy, wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki.
- Przygotowanie gyrosa z kurczaka:
- Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wszystkie wymienione przyprawy i zioła. Całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Po upływie godziny możemy smażyć mięso. Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Jeśli do smażenia kurczaka używamy patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, to nie dajemy na nią żadnego tłuszczu. Wystarczy oliwa, która jest dodana do mięsa. Taką ilość kurczaka trzeba podzielić na 2 -3 części. Wrzucając na patelnię za dużo kurczaka na raz, mięso zacznie puszczać sok i zrobi się suche.
- Kurczaka obsmażamy około 4 minuty, kilka razy mieszając. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię.
- Przygotowanie tortilli:
- Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i gorącą wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Najpierw ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma (wyrobione ciasto na tortillę ma być mięciutkie, ale powinno odchodzić od rąk).
- Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części.
- Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę. Stolnicę delikatnie oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły.
- Tortillę smażymy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Nie używamy bowiem do jej smażenia tłuszczu. Ja tortillę robię na patelni teflonowej.
- Zanim zacznę smażyć tortillę (na patelni teflonowej), przygotowuję jeszcze jedną patelnię, obojętnie jaką. Podgrzewam ją i zdejmuję z ognia. Na nią odkładam usmażone tortille.
- Patelnię teflonową bardzo mocno nagrzewamy.
- Placki tortilli kładziemy kolejno na patelni i smażymy z obu stron. Tortillę smażymy krótko. Około 50 - 60 sekund na każdej stronie. Im cieniej rozwałkowaliśmy ciasto w placku tortilli, tym krócej trwa jej smażenie. Dzięki krótkiemu smażeniu tortilla zachowuje elastyczność. Podczas smażenia, na tortilli mogą pojawiać się pęcherzyki powietrza, a kolor placka zmieni się na jaśniejszy.
- Tortillę zdejmujemy z patelni, gdy pojawią się na niej charakterystyczne, brązowe plamki, a ciasto zjaśnieje. Jeśli tortilla zbyt wolno się zarumienia i widzimy, że w podanym czasie nie jest dopieczona (nie zjaśniała), musimy bardziej podgrzać patelnię.
- Usmażone tortille odkładamy na drugą przygotowaną (podgrzaną) patelnię, kładąc jedną na drugiej i od razu przykrywamy ściereczką. Trzymamy je cały czas przykryte. W przeciwnym razie obeschną i stracą na elastyczności.
- RADA: Jeśli placki będziecie piekli za długo, staną się twarde. Najczęściej dzieje się tak z pierwszym plackiem, bo patelnia okazuje się za mało nagrzana i musimy placka dłużej dopiekać. Takie placki można uratować. Odkładajcie je na tę drugą, podgrzaną patelnię, jeden na drugi, ale przykryjcie pokrywką, a nie ściereczką. Ponieważ placki są gorące, będą parować i zmiękną.
- Tortille zawijamy:
- Na każdej tortilli układamy dość sporo warzyw, gyrosa i sos. Tortillę zawijamy i podajemy.
Smacznego :)
Uwielbiam takie domowe fast foody ! Tortilla pierwsza klasa, chętnie bym się taką poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę podrzucić :)
UsuńAle wypas! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię, skusiłabym się na taki wypas :))
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
Usuńczęsto robię :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię :)
UsuńMy jak ja ją uwielbiam :) Aguś to ja zaraz u Ciebie będę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńnarobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuńKusi niesamowicie, tym bardziej, że podajesz przepis na placki home-made (te ze sklepu maja fatalny skład) :) Jako lekki leniuszek, zastąpiłabym jednak wszystkie przyprawy jedną do gyrosa ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ! :)
Oczywiście, że można :))
UsuńJednak jeśli kiedyś będziesz miała zapał, czas i chęci proponuję samodzielnie zrobić taką mieszankę. Może być tak, że nie wrócisz już do gotowych przypraw. U mnie tak było. Raz zaszalałam i teraz gotowiec przejdzie tylko na grillu :)
Pychotka ;) Koniecznie wypróbuję razem z rodzinką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Życzę smacznego :)
UsuńAguś ale mi smaka narobiłaś, z chęcią teraz bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAle zrobiłaś mi smaka! :) Aczkolwiek do tortilli (i w ogóle do wszystkiego!) wolałabym domowej roboty sos czosnkowy. Omniomniom! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. Zjadłabym taką domową :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam domową tortillę. Wszystko zdobione od A do Z, brawo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNic tylko jeszcze w ciepłą tortillę się wgryźć :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
Ja szczerze mówiąc nie bardzo przepadam za takimi domowymi fast foodami.Z pewnością ze względu na bardzo duże uczulenie na czosnek, musiałabym zrezygnować z tego rodzaju sosu. Ale staram, się wykorzystywać do sosów zioła (bo bardzo lubię sosy majonezowe), różne w zależności od potrawy. Często z takimi sosami jemy ryby.
OdpowiedzUsuńJednak bardzo bym chciała nauczyć się robić tortille i postaram się wykorzystać Twoje wskazówki.
Życzę w takim razie powodzenia w próbach. Pierwsza może nie wyjść. Nie zrażaj się tym. Ale jak wyczujesz patelnię, to będzie OK. Ważne, aby nie ściągać z patelni jak są jeszcze niedopieczone, bo będą gumowate. Jak za długo potrzymasz na patelni i zrobi się krucha, to da się ją też uratować. Zawiń w lekko wilgotną, bawełnianą ściereczkę i potrzymaj do skutku. Powinna zmięknąć :)
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam! Z chęcią wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPyszny i pożywny domowy fast food :) Wygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietna, zjadłabym taką wykonaną przez Ciebie. Wygląda o niebo lepiej, niż kupna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaką tortillę z chęcią bym teraz przyjęła! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńTortilla pycha! mogłabym jeść i jeść
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :>
OdpowiedzUsuńPlanuję jutro z mięsem mielonym :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTortilla idealna:) taką lubimy najbardziej. Placuszki domowe, kurczak, warzywa.. no i oczywiście sosik...mniamuśne jedzonko!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńbardzo lubię taki obiad :) dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńAle mi zapachniało teraz taką domową tortillą :)
OdpowiedzUsuńW spisie produktów jest papryka konserwowa,nic nie ma wzmianki o kukurydzy konserwowej,a dalej jest,to co ma być papryka,czy kukurydza?
OdpowiedzUsuńMa być kukurydza konserwowa. Już poprawiłam. Pozdrawiam :)
Usuńzrobiłam wg tego przepisu sos i marynatę do kurczaka, idealnie dobrane składniki i proporcje! dziękuję za świetny przepis !
OdpowiedzUsuń