Szynka peklowana

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta?

Szynka peklowana



Składniki solanki:

75 g soli
1 czubata łyżeczka soli peklowej
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 listki laurowe (połamane na małe kawałki)
1 płaska łyżeczka majeranku 
1,5 litra zimnej wody

Ponadto:

mała szynka (moja ważyła 1,1 kg)
1 woreczek do pieczenia
duża strzykawka z grubą igłą

Wykonanie:
  • Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Solanka będzie słona- taka ma być.
  • Mięso gęsto nastrzykujemy  przygotowaną solanką. Szczególnie ważne jest to w przypadku grubych kawałków mięsa. Dzięki temu mamy pewność, że mięso zapekluje się równomiernie.
  • Mięso wkładamy do pozostałej solanki. Musi być całe zanurzone, więc naczynie nie powinno być za szerokie.
  • Mięso wkładamy do lodówki na 6 dni. Codziennie je odwracamy.
  • Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki i wkładamy do woreczka do pieczenia.
  • Woreczek zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i robimy w nim rozcięcie. Ja odcinam jeden z rogów, który układam tak, aby był skierowany ku górze.
  • Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około100 minut. Pierwsze 60 minut w 180 stopniach, ostatnie 40 minut w 150 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu.
  • Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy, bez wyjmowania z woreczka.
  • Po ostygnięciu, mięso owijamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
  • Smacznego :)

39 komentarzy:

  1. Wow! Prezentuje się pięknie :-) Idealna szyneczka do domowego pieczywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agniś piękna szyneczka, robię często domowe wędliny, ale i tak mam niedosyt, że z za mało, za rzadko

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze pekluję na sucho.... ciekawy przepis! wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka domowa wędlina na święta to prawdziwy skarb :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała szynka. Na pewno smakuje świetnie. Z chęcią bym skosztowała :) Idealna na Wielkanoc!
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie :) Uwielbiam takie domowe szynki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta tuż tuż! Już nie mogę doczekać się tych zapachów i smaków! Aż mi się przypomniały serki wędzone, ktore robi mój współpracownik! Mniam! Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super szyneczka :) Nie ma jak to "swojskie wyroby" ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda,Mój syn nie odszedł by od stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis, a efekt rewelacyjny! Wprawdzie soczystości i aromatu ocenić nie mogę, ale sądząc po fotkach, szynka zachowała ładny kolor i zwartą konsystencję. Łatwo się kroi, dzięki czemu doskonale nadaje się na kanapki i na przystawkę, np. do ruloników z szynki i sałatki jarzynowej. Wyglądem przypomina sklepową wędlinę, ale jest o wiele zdrowsza i z pewnością smaczniejsza. Chyba już znalazłam idealny przepis na Wielkanocną szynkę : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka jest bardzo fajna i smaczna. Możesz zrobić przed świętami, na próbę, chociaż raczej smakiem nie będziesz zawiedziona. Ważne, aby solankę równomiernie wprowadzić do środka szynki. W przeciwnym wypadku będą miejsca bez tego fajnego różowego koloru. Szczególnie, jeśli mięso jest takie grube, jak moje. Ale smak i tak będzie OK. Więc to będzie tylko sprawa koloru. Jeśli się zdecydujesz, życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Wspaniale wygląda, aż muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na domową wędlinę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze bardzo lubiłam takie domowe wędlinki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczna szynka, zapisuję do zrobienia na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje wędliny zwłaszcza na święta koniecznie muszą być własne, domowe. Najbardziej smakują i wiadomo co się je. Twoja szyneczka... palce lizać. Już czas żeby pomyśleć o zrobieniu na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię taki domowe wędliny, są świetne w smaku i zdrowe :_)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  18. W takich wyrobach brylują moi rodzice. Sklepowa się chowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda lepiej niż sklepowa :) jakbyś codziennie przygotowywała takie specjały...zdarzyło mi się robić wędliny w domu, ale nigdy z takim fajnym skutkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie robię często. Nie mam czasu. Praca, ...

      Usuń
  20. Szynka wygląda rewelacyjnie i chyba nie wymaga rekomendacji:) Jest domowa a to znaczy, że jest najlepsza. U nas tylko domowe. Nawet nie rozglądamy się po stoiskach z wędliną.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przygotowałam solankę zgodnie z przepisem i jest bardzo słona. Czy taka ma być?

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznie wygląda.A mogę wiedzieć na której półce w piekarniku szynkę pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety mam bardzo mało czasu na przygotowywanie takich smakowitości. Kiedyś może spróbuję jak zmienię pracę. Jednak nie narzekam na ofertę, którą mają w asortymencie Karol-Zakłady Mięsne. Ich wędliny smakują dosłownie tak jak domowe.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...