Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :)
0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu)
30 ml gorącej wody
220 g mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
160 g śmietany 18%
40 g oleju
2 łyżki amaretto
Ponadto:
Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej.
- Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
- Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę.
- Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
- W innej misce dokładnie mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
- Odmierzamy cukier.
- W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, amaretto, wodę z szafranem. Nie mieszamy.
- Wykonanie ciasta:
- Białka ubijamy mikserem na sztywno.
- Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
- Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Otrzymamy dużą ilość bardzo puszystej masy jajecznej.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy produkty mokre. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 43 minuty w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
- Smacznego :)
Wspaniała babeczka Agnieszko :-) Wygląda rewelacyjnie i na pewno jest mega pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo ciekawa w smaku. Jednak trzeba lubić smak szafranu :)
UsuńBardzo fajna babeczka Aguś :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek szafranu:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńJaka piękna ☺
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania. Bo wyrosła fantastycznie.
OdpowiedzUsuńJest super miękka i puchata :)
UsuńNiezwykle kusząca babka o pięknym kolorze, lubię smak szafranu, więc na pewno to ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadamy za szafranem ale kawałek babki z chęcią byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńMożecie zrobić dokładnie tak samo, tylko nie dodając szafranu. Zamiast wody z szafranem można dodać mleko, samą wodę lub śmietanę, w ilości 30 ml.
UsuńCudowna babeczka :) Bardzo podoba mi się dodatek szafranu. Zapisuję i zrobię na Święta :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńJak ja lubię takie babki! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Piękna babka. Idealna na świąteczny stół :) A dodatek szafranu to coś nowego i na pewno wartego wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka, zjadła bym. Przyznam szczerze, że babki nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz. Zachęcam :)
UsuńPycha babeczka!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na babeczkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Dzisiaj zabieram się za upieczenie babki. Z pewnością nie będzie to jeszcze świąteczna, ale właśnie weekendowa.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Bardzo się cieszę Krysiu. Życzę smacznego :)
UsuńTeż zamierzam przetestować babkę z szafranem :) Twoja prezentuje się pięknie :).
OdpowiedzUsuńSzafran jest bardzo charakterystyczny w smaku :)
Usuń