Brązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Są tak dobre, że podaję je tylko lekko polane oliwą. Nie potrzebują nic więcej.
Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje):
1 kg ziemniaków
210 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki soli
pół płaskiej łyżeczki soli
kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz
Składniki na farsz:
15 dag kapusty kiszonej
25 dag pieczarek brązowych
25 dag pieczarek brązowych
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
4 łyżki oliwy
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
- Przygotowanie farszu:
- Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja gotuję około 1godziny. Kapustę studzimy i odciskamy z wody.
- Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek oraz oliwę i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy. Gdy woda z pieczarek odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Dzięki temu pieczarki nabiorą fajnego smaku.
- Pieczarki studzimy i łączymy z kapustą. Farsz ponownie solimy i pieprzymy do smaku. Powinien być mocno doprawiony.
- Przygotowanie klusek:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość wyrabiamy.
- Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.
- Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.
- Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką oliwy.
- Smacznego :)
Jak tam jest kapucha to już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńNa takie pyzy miałabym ochotę. Wyglądają mega smacznie :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Super :) jeszcze takich nie jadłam! Wyglądają pysznie. Z chęcią bym się skusiła! Najlepiej dziś na obiad. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńMuszę podwoić składniki. 24 to ja sama zjem :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńPyzy palce lizać! I co najważniejsze bez dodatku mięsa, za którym w takich potrawach nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńSuper, z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńŚwietna propozycja na obiad.Bardzo lubię te pieczarki jak tylko sa to zawsze je kupuje.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) pyszna ta Twoja domowa kuchnia :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyzy a z kapustą i pieczarkami są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńAguś ale mi narobiłaś smaku na takie pyzy :-)
OdpowiedzUsuńO mniam! Ale mi narobiłaś smaku! Pyzy chodzą za mną od dawna, a tu patrzę i zjadam je oczami :D
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam, pyszności ☺
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Pieczarki również uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńU nas pyzy inaczej wyglądają ale taka forma z farszem też jest super :D
OdpowiedzUsuńKochana, wpadłabym do Ciebie na taki obiad. Jakże pysznie wyglądają te Twoje pyzy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyzy!!!!
OdpowiedzUsuńPyz jeszcze nie robiła. Świetny pomysł, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń