poniedziałek, 27 marca 2017

Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami

Brązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Są tak dobre, że podaję je tylko lekko polane oliwą. Nie potrzebują nic więcej.

Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami




Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje):

1 kg ziemniaków
210 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki soli

kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz

Składniki na farsz:

15 dag kapusty kiszonej
25 dag pieczarek brązowych
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Przygotowanie farszu:
  • Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja gotuję około 1godziny. Kapustę studzimy i odciskamy z wody.
  • Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek oraz oliwę i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy. Gdy woda z pieczarek odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Dzięki temu pieczarki nabiorą fajnego smaku.
  • Pieczarki studzimy i łączymy z kapustą. Farsz ponownie solimy i pieprzymy do smaku. Powinien być mocno doprawiony.
  • Przygotowanie klusek:
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość wyrabiamy. 
  • Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.
  • Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. 
  • Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką oliwy.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Jak tam jest kapucha to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie pyzy miałabym ochotę. Wyglądają mega smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Super :) jeszcze takich nie jadłam! Wyglądają pysznie. Z chęcią bym się skusiła! Najlepiej dziś na obiad. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę podwoić składniki. 24 to ja sama zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyzy palce lizać! I co najważniejsze bez dodatku mięsa, za którym w takich potrawach nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja na obiad.Bardzo lubię te pieczarki jak tylko sa to zawsze je kupuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają świetnie :) pyszna ta Twoja domowa kuchnia :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pyzy a z kapustą i pieczarkami są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aguś ale mi narobiłaś smaku na takie pyzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam! Ale mi narobiłaś smaku! Pyzy chodzą za mną od dawna, a tu patrzę i zjadam je oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadłam, pyszności ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetycznie wyglądają. Pieczarki również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas pyzy inaczej wyglądają ale taka forma z farszem też jest super :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana, wpadłabym do Ciebie na taki obiad. Jakże pysznie wyglądają te Twoje pyzy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyz jeszcze nie robiła. Świetny pomysł, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...