piątek, 17 marca 2017

Jogurtowa babka budyniowa

Mam dla Was przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni.

Jogurtowa babka budyniowa

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
łyżeczka olejku pomarańczowego

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy.
  • Odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty.
  • Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :). Takiej babki jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Jest lżejsza, niż babka tradycyjna i fajnie wilgotna :)

      Usuń
  2. Czy migdały po upieczeniu namiękły czy fajnie chrupią? Oj czujemy, że jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyczuwamy migdały, ale nie są chrupiące :)

      Usuń
  3. Taką babeczkę to bym teraz zjadła :-) Podkradam do kawki. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Widać, że lekka jak piórko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna na zbliżające się święta! Wygląda mega puszyście, musiała być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idzie Wielkanoc, babki mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś bardzo fajny przepis na babę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba Marzenko :)

      Usuń
  8. Świetna babeczka :D Idealna na co dzień i zbliżającą się Wielkanoc ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna. Powoli trzeba gromadzić takie znakomite przepisy na nadchodzące Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością przepyszna, uwielbiam takie wilgotne babki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię dodatek budyniu do wypieków, nadaje im on miękkości. Sądzę, że Twoja baka jest przepyszna i czemu nie zrobić ja na zbliżające się święta???

    OdpowiedzUsuń
  12. Z przyjemnością zjadła bym do kubka mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na Wielkanoc propozycja idealna <3 I pięknie Ci wyszła ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :)

      Usuń
  15. Super baba! Bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczny przepis na wielkanocny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...