Składniki:
200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
łyżeczka olejku pomarańczowego
Ponadto:
Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
- Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
- Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
- W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy.
- Odmierzamy cukier.
- W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać.
- Wykonanie ciasta:
- Białka ubijamy mikserem na sztywno.
- Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
- Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty.
- Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
- Smacznego :)
Wygląda pysznie :). Takiej babki jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńZachęcam. Jest lżejsza, niż babka tradycyjna i fajnie wilgotna :)
UsuńNa pyszną babkę to ja się zawsze piszę! Suuper :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała.
Pozdrowionka :)
Super babeczka :)
OdpowiedzUsuńCzy migdały po upieczeniu namiękły czy fajnie chrupią? Oj czujemy, że jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńWyczuwamy migdały, ale nie są chrupiące :)
UsuńTaką babeczkę to bym teraz zjadła :-) Podkradam do kawki. ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńPysznie wygląda. Widać, że lekka jak piórko :)
OdpowiedzUsuńIdealna na zbliżające się święta! Wygląda mega puszyście, musiała być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jest bardzo fajna :)
UsuńIdzie Wielkanoc, babki mile widziane :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Elu :)
UsuńAguś bardzo fajny przepis na babę :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba Marzenko :)
UsuńŚwietna babeczka :D Idealna na co dzień i zbliżającą się Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna. Powoli trzeba gromadzić takie znakomite przepisy na nadchodzące Święta :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością przepyszna, uwielbiam takie wilgotne babki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Lubię dodatek budyniu do wypieków, nadaje im on miękkości. Sądzę, że Twoja baka jest przepyszna i czemu nie zrobić ja na zbliżające się święta???
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńZ przyjemnością zjadła bym do kubka mleka :)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc propozycja idealna <3 I pięknie Ci wyszła ta babka :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :)
UsuńSuper baba! Bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńSmaczny przepis na wielkanocny wypiek :)
OdpowiedzUsuńPyszny, smaczny i prosty przepis! Na pewno warto będzie go wykorzystać podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuń