Śmietankowa babka budyniowa z szafranem

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :)

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem



Składniki:

0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu)
30 ml gorącej wody

220 g mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego

4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
160 g śmietany 18%
40 g oleju
2 łyżki amaretto

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • W innej misce dokładnie mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
  • Odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, amaretto, wodę z szafranem. Nie mieszamy.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Otrzymamy dużą ilość bardzo puszystej masy jajecznej.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy produkty mokre. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 43 minuty w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Wspaniała babeczka Agnieszko :-) Wygląda rewelacyjnie i na pewno jest mega pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ciekawa w smaku. Jednak trzeba lubić smak szafranu :)

      Usuń
  2. Podoba mi się dodatek szafranu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wypróbowania. Bo wyrosła fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle kusząca babka o pięknym kolorze, lubię smak szafranu, więc na pewno to ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadamy za szafranem ale kawałek babki z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możecie zrobić dokładnie tak samo, tylko nie dodając szafranu. Zamiast wody z szafranem można dodać mleko, samą wodę lub śmietanę, w ilości 30 ml.

      Usuń
  6. Cudowna babeczka :) Bardzo podoba mi się dodatek szafranu. Zapisuję i zrobię na Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie babki! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna babka. Idealna na świąteczny stół :) A dodatek szafranu to coś nowego i na pewno wartego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna babeczka, zjadła bym. Przyznam szczerze, że babki nigdy nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis. Dzisiaj zabieram się za upieczenie babki. Z pewnością nie będzie to jeszcze świąteczna, ale właśnie weekendowa.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też zamierzam przetestować babkę z szafranem :) Twoja prezentuje się pięknie :).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...