Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku

Ziemniaki pieczone w piekarniku, szczególnie młode, mogę jeść kilka razy w tygodniu. Często podaję je z łososiem z piekarnika lub gyrosem z kurczaka. Dzisiaj propozycja na ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano. Tyle smaku i aromatu, a to tylko ziemniaki. Niebo na talerzu można wyczarować nawet w taki prosty sposób :)

Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku



Składniki:

1 kg małych ziemniaków 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub papier do pieczenia

Wykonanie:

  • Ziemniaki pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. Naczynie najlepiej, jeśli jest wielkością zbliżone do ilości ziemniaków, tak, aby ziemniaki nie leżały na sobie. Naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Zapobiegnie to przywieraniu marynaty.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do dużej miski. Jeśli używamy ziemniaków młodych, nie musimy ich kroić. Ziemniaki stare najlepiej pokroić na ćwiartki.
  • Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy: oliwę, sól, pieprz, oregano i zioła prowansalskie.
  • Tak przygotowaną marynatę wylewamy na ziemniaki i całość dokładnie mieszamy.
  • Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całą marynatę, która pozostała w misce również  wylewamy na ziemniaki. 
  • Ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Czas pieczenia zależy od ziemniaków. Ja piekę na grzałkach: dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Podczas pieczenia, gdy ziemniaki zaczną się zarumieniać, (po około 30 minutach) należy je przemieszać.
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy ziemniaki są gotowe. Mają być miękkie i ładnie zarumienione. Miękkość zawsze sprawdzamy na tym największym.
  • Przed nałożeniem na talerze, dobrze jest ziemniaki jeszcze raz zamieszać, aby ponownie otoczyły się w oliwie.
  • Smacznego :)

37 komentarzy:

  1. Takie ziemniaczki u mnie zniknęłyby w oka mgnieniu. Chyba takie zrobię dzisiaj na obiad. Miłego weekendu Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, zachęcam i jeśli się skusisz, to życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Wow jakie ziemniaczki! Na pewno smakują pysznie 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie ziemniaczki w naszym domu, idealne do mięsa czy ryby, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie często do mięska goszczą :) i jest z nimi jeden zasadniczy problem strasznie szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, to jest również problem w moim domu :)

      Usuń
  5. My jesteśmy poznańskie pyry i obok wszelkich ziemniaczanych przysmaków nie przejdziemy obojętnie :D Ale one muszą być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  6. od dłuższego czasu mam ochotę na takie ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wyglądają Twoje ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Często przygotowuje podobne i bardzo je lubię! Świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste a jakie smakowite.Uwielbiamy takie ziemniaczki a teraz są młode, delikatne i pyszne.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ziemniaczki w ziołach smakują najlepiej właśnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pieczone ziemniaki zwłaszcza młode:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno takich nie jadłam, przeważnie jak robię z piekarnika to takie pokrojone a nie w całości. Koniecznie takie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja młode, robię w całości. Tylko wybieram malutkie :)

      Usuń
  13. uwielbiam pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! Kto ich nie kocha?! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie pieczone ziemniaczki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię tak przygotowane ziemniaczki i dużo ziół prowansalskich do tego :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ziemniaczki z piekarnika uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...