Za każdym razem, gdy jem tego łososia nie mogę się powstrzymać od komentarza: "Jaki on jest pyszny".
Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach łosoś w ziołach prowansalskich. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami
0,4 kg świeżego łososia
2 łyżki oliwy do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka siekanego, świeżego koperku
Wykonanie:
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy papierem do pieczenia.
- Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Rybę polewamy cytryną i oliwą, solimy i pieprzymy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.
- Następnie dodajemy posiekany koperek, oregano i zioła prowansalskie. Rozprowadzamy zioła na łososiu.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, aby matowa strona była na zewnątrz.
- Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół.
- Po tym czasie łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy łącznie 18 - 20 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Przez pierwsze 15 minut łososia mam przykrytego folią aluminiową. Na ostatnie 3 - 5 minut zdejmuję folię.
- Smacznego :)
Szukałam ostatnio jakiegoś nowego sposobu na łososia i chyba ten wykorzystam :) Najbardziej lubię z brokułami, makaronem i jogurtem. Ale ten przepis wygląda pysznie i bardzo prosto!
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Łosoś jest pyszny :)
UsuńŁosoś jest bardzo wdzięczny do robienia (czytaj: łatwy) i daje sporo możliwości. Najczęściej używam go w sałatkach i do obiadu w forme pieczonej i duszonej.
OdpowiedzUsuńMasz rację. Łosoś jest bardzo prosty do zrobienia, a pyszny :)
Usuńłosoś w ziołach to jedno z moich piopisowych dań. Nawet na własnym weselu mimo sprzeciwów i sceptycyzmu przyszłej rodziny kazałem [dosłownie] podać łososia w ziołach. Zamiast prowansalskich uzyłem mieszankę dalmatyńska. Smakowało jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że lubisz łososia w ziołach, Ja go uwielbiam :)
UsuńUwielbiam łososia. Mogłabym go jeść w każdej postaci. A Twój przepis również wydaje się być pyszny☺
OdpowiedzUsuńAsiu zachęcam do zrobienia :)
UsuńUwielbiam Łososia w każdej postaci. A Twój wygląda naprawdę znakomicie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńSuper przepis. Uwielbiam łososia, ale wszystkie moje ulubione przepisy już mi się trochę znudziły. Coś czuję, że ten będzie kolejny hit w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)
UsuńKurcze, wygląda bosko! Przetestuje, ale na razie grill przyciaga bardziej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do działu GRILL. Pozdrawiam :)
UsuńTrafiłam tu z grupy na FB. Wprawdzie sama nie jem mięsa, w tym ryb, ale polecę przepis mamie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba. Życzę mamie smacznego :)
UsuńJa łososia zwykle wrzucam do zapiekanki z beszamelem, makaronem i mozarellą. Ten przepis wygląda świetnie, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńTutaj poczujesz łososia w czystej formie. Jego delikatność i smak. Skoro przepis Ci się podoba, ta życzę smacznego. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie:)Myślę, że byłby idealny na sobotni obiad:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńBardzo prosty a wyglądający pysznie przepis :) Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo ale to bardzo - uwielbiam zioła i ryby :) nie musi być łosoś - prstąg tez sie super broni
OdpowiedzUsuńPstrąga również bardzo lubię :)
UsuńUwielbiam łososia. Niedawno zapiekałam w cieście francuskim. Rewelacja. Polecam przepis na moim blogu.
OdpowiedzUsuńU Ciebie już zauważyłam wieeeele smakowitych przepisów. Zostaję.:)
Bardzo się cieszę:)
Usuń