Łosoś w ziołach prowansalskich

Za każdym razem, gdy jem tego łososia nie mogę się powstrzymać od komentarza: "Jaki on jest pyszny". 
Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach łosoś w ziołach prowansalskich.  Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami


Łosoś w ziołach prowansalskich

Składniki:

0,4 kg świeżego łososia
2 łyżki oliwy do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka siekanego, świeżego koperku

Wykonanie:
  • Dno naczynia żaroodpornego wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Rybę polewamy cytryną i oliwą, solimy i pieprzymy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.
  • Następnie dodajemy posiekany koperek, oregano i zioła prowansalskie. Rozprowadzamy zioła na łososiu.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, aby matowa strona była na zewnątrz. 
  • Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół.
  • Po tym czasie łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy łącznie 18 - 20 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Przez pierwsze 15 minut łososia mam przykrytego folią aluminiową. Na ostatnie 3 - 5 minut zdejmuję folię.
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Szukałam ostatnio jakiegoś nowego sposobu na łososia i chyba ten wykorzystam :) Najbardziej lubię z brokułami, makaronem i jogurtem. Ale ten przepis wygląda pysznie i bardzo prosto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś jest bardzo wdzięczny do robienia (czytaj: łatwy) i daje sporo możliwości. Najczęściej używam go w sałatkach i do obiadu w forme pieczonej i duszonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Łosoś jest bardzo prosty do zrobienia, a pyszny :)

      Usuń
  3. łosoś w ziołach to jedno z moich piopisowych dań. Nawet na własnym weselu mimo sprzeciwów i sceptycyzmu przyszłej rodziny kazałem [dosłownie] podać łososia w ziołach. Zamiast prowansalskich uzyłem mieszankę dalmatyńska. Smakowało jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, że lubisz łososia w ziołach, Ja go uwielbiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam łososia. Mogłabym go jeść w każdej postaci. A Twój przepis również wydaje się być pyszny☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Łososia w każdej postaci. A Twój wygląda naprawdę znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Uwielbiam łososia, ale wszystkie moje ulubione przepisy już mi się trochę znudziły. Coś czuję, że ten będzie kolejny hit w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, wygląda bosko! Przetestuje, ale na razie grill przyciaga bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trafiłam tu z grupy na FB. Wprawdzie sama nie jem mięsa, w tym ryb, ale polecę przepis mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba. Życzę mamie smacznego :)

      Usuń
  9. Ja łososia zwykle wrzucam do zapiekanki z beszamelem, makaronem i mozarellą. Ten przepis wygląda świetnie, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj poczujesz łososia w czystej formie. Jego delikatność i smak. Skoro przepis Ci się podoba, ta życzę smacznego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wygląda pysznie:)Myślę, że byłby idealny na sobotni obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo prosty a wyglądający pysznie przepis :) Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ale to bardzo - uwielbiam zioła i ryby :) nie musi być łosoś - prstąg tez sie super broni

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam łososia. Niedawno zapiekałam w cieście francuskim. Rewelacja. Polecam przepis na moim blogu.
    U Ciebie już zauważyłam wieeeele smakowitych przepisów. Zostaję.:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...