Sezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach. Dzięki temu nawet zimą mogę zjeść pyszne naleśniki z serkiem i truskawkami.
Składniki ciasta naleśnikowego:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/4 szklanki cukru (ilość według uznania)
łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
około 1 i 1/3 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
waniliowy serek homogenizowany
truskawki zmiksowane z odrobiną cukru
Wykonanie:
- Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być bardzo rzadkie. Jeśli mleka dodaliśmy za dużo, można dosypać trochę mąki.
- Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
- Do środka naleśników daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi truskawkami.
- Smacznego :)
Naleśniki wyglądają smakowicie,często takie robię mojej rodzince.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również je bardzo lubię :)
UsuńKocham naleśniki i już nie mogę się doczekać wysypu truskawek, by móc zajadać się tymi pysznościami :D
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńMy kochamy naleśniki z każdym dodatkiem, a truskawki i serek to juz wogole mistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja również bardzo lubię naleśniki z różnymi dodatkami :)
UsuńOh truskawki. Jakiej ochoty narobiłaś
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNaleśniki i truskawki to duet doskonały ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam naleśniki, ale nigdy nie wychodzą mi takie jak trzeba ;)
OdpowiedzUsuńNa takie naleśniczki to ja zawsze jestem chętna :) Pysznie Aguś :)
OdpowiedzUsuń