Naleśniki z serkiem i truskawkami

Sezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach. Dzięki temu nawet zimą mogę zjeść pyszne naleśniki z serkiem i truskawkami.


Naleśniki z serkiem i truskawkami



Składniki ciasta naleśnikowego:

1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/4 szklanki cukru (ilość według uznania)
łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
około 1 i 1/3 szklanki mleka

Pozostałe składniki:

waniliowy serek homogenizowany
truskawki zmiksowane  z odrobiną cukru

Wykonanie:

  • Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być bardzo rzadkie. Jeśli mleka dodaliśmy za dużo, można dosypać trochę mąki.
  • Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
  • Do środka naleśników daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi truskawkami.

  • Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Naleśniki wyglądają smakowicie,często takie robię mojej rodzince.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham naleśniki i już nie mogę się doczekać wysypu truskawek, by móc zajadać się tymi pysznościami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. My kochamy naleśniki z każdym dodatkiem, a truskawki i serek to juz wogole mistrzostwo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja również bardzo lubię naleśniki z różnymi dodatkami :)

      Usuń
  4. Oh truskawki. Jakiej ochoty narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki i truskawki to duet doskonały ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki, ale nigdy nie wychodzą mi takie jak trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie naleśniczki to ja zawsze jestem chętna :) Pysznie Aguś :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...