niedziela, 7 czerwca 2015

Polędwiczki w sosie pomidorowym

Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy.
Zapraszam na polędwiczki w sosie pomidorowym. 


Polędwiczki w sosie pomidorowym


Składniki na sos:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
czubata łyżeczka suszonego oregano
płaska łyżeczka  suszonego lubczyku
płaska łyżeczka suszonej bazylii
pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1/4 łyżeczki cukru
sól
pieprz
kilka posiekanych świeżych listków bazylii

Pozostałe składniki:

polędwiczka
oliwa do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie sosu:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i podsmażamy 8 - 10 minut.
  • Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podsmażamy jeszcze 1- 2 minuty.

Przygotowanie polędwiczek:

  • Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy ręką, pieprzymy i odkładamy na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Plastry polędwiczki podsmażamy z obu stron na gorącej oliwie. Polędwiczki smażymy krótko, w przeciwnym wypadku będą twarde. Ja zrobiłam to na patelni grillowej. 
  • Taką ilość mięsa dzielimy na dwie części i podsmażamy w dwóch turach. Dzięki temu patelnia nie wytraci temperatury, mięso nie zacznie puszczać soku i będzie soczyste. Polędwiczki smażymy z każdej strony tylko 2 minuty. Przed samym przewróceniem na druga stronę, polędwiczki solimy. Lekko solimy je również z drugiej strony, zaraz po przewróceniu. 
  • Podsmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni. Mięso powinno być miękkie jak masełko. Pod naciskiem palca będzie sprężynowało.
  • Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak idealnie zrobione :) wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Jest 22:30 a ja mam ochotę iść do kuchni i je zrobić. Koniecznie teraz, żeby jeszcze dziś je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam w takim razie do zrobienia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mmm wyglada smacznie. Myslisz, ze wyszloby ok w piekarniku moze zapieczone w tym sosie? Czy za suche? Albo grillowane polędwiczki, o! :D

    Pozdrawiam, Ania Antul

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiec w piekarniku można, ale i tak na patelni podsmażyć trzeba, bo inaczej wyjdą suche. Na grillu nie robiłam polędwiczek, więc się nie wypowiem :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie! Ciekawy przepis, muszę wypróbować, to zawsze coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...