Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy.
Zapraszam na polędwiczki w sosie pomidorowym.
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
czubata łyżeczka suszonego oregano
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
płaska łyżeczka suszonej bazylii
pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1/4 łyżeczki cukru
sól
pieprz
kilka posiekanych świeżych listków bazylii
Pozostałe składniki:
polędwiczka
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie sosu:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i podsmażamy 8 - 10 minut.
- Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podsmażamy jeszcze 1- 2 minuty.
Przygotowanie polędwiczek:
- Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy ręką, pieprzymy i odkładamy na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Plastry polędwiczki podsmażamy z obu stron na gorącej oliwie. Polędwiczki smażymy krótko, w przeciwnym wypadku będą twarde. Ja zrobiłam to na patelni grillowej.
- Taką ilość mięsa dzielimy na dwie części i podsmażamy w dwóch turach. Dzięki temu patelnia nie wytraci temperatury, mięso nie zacznie puszczać soku i będzie soczyste. Polędwiczki smażymy z każdej strony tylko 2 minuty. Przed samym przewróceniem na druga stronę, polędwiczki solimy. Lekko solimy je również z drugiej strony, zaraz po przewróceniu.
- Podsmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni. Mięso powinno być miękkie jak masełko. Pod naciskiem palca będzie sprężynowało.
- Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem.
Smacznego :)
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńJak idealnie zrobione :) wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają obłędnie! Jest 22:30 a ja mam ochotę iść do kuchni i je zrobić. Koniecznie teraz, żeby jeszcze dziś je zjeść :D
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do zrobienia. Pozdrawiam :)
UsuńMmm wyglada smacznie. Myslisz, ze wyszloby ok w piekarniku moze zapieczone w tym sosie? Czy za suche? Albo grillowane polędwiczki, o! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ania Antul
Zapiec w piekarniku można, ale i tak na patelni podsmażyć trzeba, bo inaczej wyjdą suche. Na grillu nie robiłam polędwiczek, więc się nie wypowiem :)
UsuńWygląda smakowicie! Ciekawy przepis, muszę wypróbować, to zawsze coś nowego :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń