W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki (500 ml)
torebka drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 200 ml ciepłej wody
Składniki farszu:
13 dag pieczarek
kilka plasterków szynki
opakowanie sera gouda
Sos do pizzy:
150 ml keczupu Kotlin (POST NIESPONSOROWANY)
3 czubate łyżeczki oregano
szczypta suszonej bazylii
4 ząbki czosnku
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże i całość mieszamy.
Następnie dolewamy oliwę i wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto, które będzie tym lepsze, im dłużej będziemy je wyrabiać.
Ciasto powinno przestać lepić nam się do rąk oraz być miękkie i sprężyste.
Jeśli jest coś nie tak z konsystencją ciasta, dodajemy podczas wyrabiania trochę wody lub mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało.
W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu.
Wykonanie pizzy:
W miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy.
Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.
Blachę do ciasta smarujemy niewielką ilością oliwy (łyżeczka). Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny.
Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę.
Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy.
Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
Smacznego :)
Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu - pizza.
Pizza jak z najlepszej pizzerii. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczna pizza. Dziękuję
UsuńMam w domu troje wielbicieli pizzy, więc skorzystam z chęcią z przepisu na ciasto ;) Sama jak nie chce mi się specjalnie gotować sosu pomidorowego po pizzy robie taki z ketchupu. W kuchni czasem trzeba iść na łatwiznę aby nie oszaleć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda. Życzę smacznego :)
UsuńHa :) a ja właśnie teraz jem pizze, co prawda zamówioną z Papa John`s ale też świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńNo to życzę smacznego :)
UsuńO matko! Pizza! I to taka pizza, że chyba jutro będzie u mnie na kolację :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Od jakiegoś czasu zasmakowałam w domowej pizzy, bardzo podobnej do Twojej. Mąż przygotowuje co sobotę :)
OdpowiedzUsuńMy również często robimy. I też w sobotę, pozdrawiam :)
UsuńMuszę kiedyś spróbować :) bo wygląda naprawdę smakowicie .
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńpyszna pizza :) domowa nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńA czy ciasto musi wyrastać w ciepłym miejscu czy da radę bez tego? przyznam, że właśnie ten etap wypieków drożdzowym u mnie kuleje i nic nigdy nie wyrasta :/
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże muszą mieć ciepło. Drożdże suche wystarczy zalać ciepłą wodą. Urosną, jeśli nie są przeterminowane. Ja do pizzy daję drożdże suszone, aby było szybciej i łatwiej. Bo to przecież fastfood :)
UsuńBardzo smaczna pizza. Dziękuję
OdpowiedzUsuń