Pizza z sosem keczupowym

Pizza z sosem keczupowym jest daniem expresowym.
W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :)

Pizza z sosem keczupowym

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki (500 ml)
torebka drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 200 ml ciepłej wody

Składniki farszu:

13 dag pieczarek
kilka plasterków szynki
opakowanie sera gouda

Sos do pizzy:

150 ml keczupu Kotlin  (POST NIESPONSOROWANY)
3 czubate łyżeczki oregano
szczypta suszonej bazylii
4 ząbki czosnku

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże i całość mieszamy.
Następnie dolewamy oliwę i wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto, które będzie tym lepsze, im dłużej będziemy je wyrabiać.
Ciasto powinno przestać lepić nam się do rąk oraz być miękkie i sprężyste.
Jeśli jest coś nie tak z konsystencją ciasta, dodajemy podczas wyrabiania trochę wody lub mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało.
W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu.

Wykonanie pizzy:

W miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy.

Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.

Blachę do ciasta smarujemy niewielką ilością oliwy (łyżeczka). Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny.
Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę.
Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy.
Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).

Smacznego :)

Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu -  pizza.







16 komentarzy:

  1. Pizza jak z najlepszej pizzerii. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu troje wielbicieli pizzy, więc skorzystam z chęcią z przepisu na ciasto ;) Sama jak nie chce mi się specjalnie gotować sosu pomidorowego po pizzy robie taki z ketchupu. W kuchni czasem trzeba iść na łatwiznę aby nie oszaleć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha :) a ja właśnie teraz jem pizze, co prawda zamówioną z Papa John`s ale też świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Pizza! I to taka pizza, że chyba jutro będzie u mnie na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje :) Od jakiegoś czasu zasmakowałam w domowej pizzy, bardzo podobnej do Twojej. Mąż przygotowuje co sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również często robimy. I też w sobotę, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Muszę kiedyś spróbować :) bo wygląda naprawdę smakowicie .

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna pizza :) domowa nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ciasto musi wyrastać w ciepłym miejscu czy da radę bez tego? przyznam, że właśnie ten etap wypieków drożdzowym u mnie kuleje i nic nigdy nie wyrasta :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże świeże muszą mieć ciepło. Drożdże suche wystarczy zalać ciepłą wodą. Urosną, jeśli nie są przeterminowane. Ja do pizzy daję drożdże suszone, aby było szybciej i łatwiej. Bo to przecież fastfood :)

      Usuń
  9. Bardzo smaczna pizza. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...