wtorek, 16 czerwca 2015

Sałatka Caprese

Sałatkę Caprese można zjeść na śniadanie lub kolację. Ja ją bardzo często traktuję jako przekąskę  w ciągu dnia. Polecam ją latem, gdy mamy dostęp do pachnących pomidorów. 

Sałatka Caprese

Składniki: 

mozzarella
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii i bazylia suszona
sól
pieprz
oliwa extra vergine

Przygotowanie: 

Osobiście lubię pomidory obrane ze skórki, więc przygotowanie sałatki zaczynam od sparzenia  i obrania pomidorów. 

Pomidory kroimy na plasterki.
Mozzarellę kroimy na plasterki.
Układamy na talerzu naprzemiennie pomidory i mozzarellę.
Całość solimy, pieprzymy, posypujemy bazylią suszoną. Dodajemy porwane w palcach lub całe listki świeżej bazylii i polewamy obficie oliwą.
Sałatka taka świetnie smakuje z bagietką, którą maczamy w oliwie.

Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Jadłam caprese w Chorwacji, ale mozarella mi nie przypadła do gustu :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych sałatek. A jaka ładna deseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dasz wiare, ze ja jeszcze nie jadłam tego połaczenia? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Zachęcam do spróbowania. Ja ją uwielbiam. Ale ja kocham pomidory, oliwę i bazylię :)
      Jeśli lubisz te smaki, sałatka powinna Ci smakować.
      Jednak do tej sałatki potrzebne są pachnące, letnie pomidory. One nadają bowiem całego smaku. Ja robię z własnymi pomidorami lub kupowanymi na ryneczku :)

      Usuń
  4. Świetna sałatka na lato - ja nie przepadam za mozarellą, ale rodzinka się zajada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz spróbowałam, ale to nie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. trafiłaś idealnie w mój smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...