Sałatkę Caprese można zjeść na śniadanie lub kolację. Ja ją bardzo często traktuję jako przekąskę w ciągu dnia. Polecam ją latem, gdy mamy dostęp do pachnących pomidorów.
Składniki:
mozzarella
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii i bazylia suszona
sól
pieprz
oliwa extra vergine
Przygotowanie:
Osobiście lubię pomidory obrane ze skórki, więc przygotowanie sałatki zaczynam od sparzenia i obrania pomidorów.
Pomidory kroimy na plasterki.
Mozzarellę kroimy na plasterki.
Układamy na talerzu naprzemiennie pomidory i mozzarellę.
Całość solimy, pieprzymy, posypujemy bazylią suszoną. Dodajemy porwane w palcach lub całe listki świeżej bazylii i polewamy obficie oliwą.
Sałatka taka świetnie smakuje z bagietką, którą maczamy w oliwie.
Smacznego :)
Jadłam caprese w Chorwacji, ale mozarella mi nie przypadła do gustu :p
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona, mniam :-)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych sałatek. A jaka ładna deseczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDasz wiare, ze ja jeszcze nie jadłam tego połaczenia? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
UsuńZachęcam do spróbowania. Ja ją uwielbiam. Ale ja kocham pomidory, oliwę i bazylię :)
Jeśli lubisz te smaki, sałatka powinna Ci smakować.
Jednak do tej sałatki potrzebne są pachnące, letnie pomidory. One nadają bowiem całego smaku. Ja robię z własnymi pomidorami lub kupowanymi na ryneczku :)
W prostocie siła !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietna sałatka na lato - ja nie przepadam za mozarellą, ale rodzinka się zajada :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRaz spróbowałam, ale to nie mój smak.
OdpowiedzUsuńBywa :)
Usuńtrafiłaś idealnie w mój smak! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń