wtorek, 23 czerwca 2015

Naleśniki z pieczarkami

Lekkie naleśniki z pieczarkami. Tym razem w kuchni pachnie tymiankiem.


Naleśniki z pieczarkami
Składniki ciasta naleśnikowego:

1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
około 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Składniki farszu:

0,5 kg małych pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
sól do smaku

Przygotowanie farszu:
  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
  • Cebulę i czosnek szatkujemy, wrzucamy na dużą patelnię, solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
  • Do cebuli dodajemy pieczarki, całość mieszamy i razem podsmażamy około 10  minut. 
  • Dodajemy tymianek, lubczyk, pietruszkę, bulion, pieprz oraz sól do smaku.
  • Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.
Wykonanie naleśników:
  • Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. Ilość wody musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję, tzn powinny się łatwo rozprowadzać na patelni.
  • Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją niewielką ilością oleju. Można użyć do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
  • Do środka naleśników nakładamy farsz. Podajemy od razu.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Łatwy i prosty przepis na smaczny obiad. Z pewnością go wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo łatwe i aromatyczne danie. Polecam. JaGa wysłałam do ciebie wiadomość na e-mail.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki,ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc z chęcią skorzystam z przepisu☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię naleśniki w wersji obiadowej, u nas faworyt to farsz meksykański. Pieczarki lubie jako dodatek i wszelakie nadzienia czy sosy, a nawet zupa nie należą do lubianych

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...