1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Składniki farszu:
0,5 kg małych pieczarek
2 cebule
4 łyżki oleju
czubata łyżeczka tymianku
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie farszu:
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
- Cebulę szatkujemy, wrzucamy na dużą patelnię, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy pieczarki, solimy je oraz pieprzymy, całość mieszamy i podsmażamy około 10 - 15 minut.
- Dodajemy tymianek, pietruszkę, bulion. Całość dusimy pod przykryciem 10 - 15 minut.
- Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty.
- Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją niewielką ilością oleju. Można użyć do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
- Na każdym naleśniku kładziemy łyżkę farszu z sosem. Naleśniki zwijamy. Na wierzchu układamy kilka pieczarek z farszu.
- Smacznego :)
Łatwy i prosty przepis na smaczny obiad. Z pewnością go wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo łatwe i aromatyczne danie. Polecam. JaGa wysłałam do ciebie wiadomość na e-mail.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam naleśniki,ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc z chęcią skorzystam z przepisu☺
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo lubię naleśniki w wersji obiadowej, u nas faworyt to farsz meksykański. Pieczarki lubie jako dodatek i wszelakie nadzienia czy sosy, a nawet zupa nie należą do lubianych
OdpowiedzUsuń