Bruschetta z pomidorami

Bruschetta- danie pachnące bazylią, czosnkiem i pomidorami. Bruschetta jest idealną przekąską na przyjęciu lub daniem na lekką i aromatyczną kolację.


Bruschetta


Składniki:

bagietka
oliwa

Farsz do bruschetty:

2 duże pomidory
łyżka oliwy
posiekana świeża bazylia (8 dużych listków)
3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i odsączamy z soku.
  • Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość mieszamy.
  • Bagietkę kroimy na kromeczki, polewamy oliwą (około pół łyżeczki na kromkę) i zapiekamy w piecu około 5 - 8 minut (175 stopni z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt chrupkiego pieczywa.
  • Bagietkę wyjmujemy z pieca, na wierzch nakładamy farsz. Podajemy od razu.
  • Smacznego :)


Zachęcam do zobaczenia propozycji na inne grzanki.

Przepis dołączam do akcji:
Danie pachnące ziołami. Wiosna 2015

4 komentarze:

  1. Kocham włoską kuchnię za prostotę i jednocześnie wyrafinowany smak. Magia:). Ja odrzucam pestki z pomidora, wtedy masa nie jest wodnista. Pozdrawiam, Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki, a jest to wyjątkowo śmieszne, bo pierwsze swoje bruschetty jadłam w jakiejś warszawskiej kawiarni i były OHYDNE! Nie wiem, jak można było zepsuć taką przekąskę, ale w tej kawiarni wyszło im to wybitnie. Przez dłuższy czas nie miałam ochoty znów spróbować tego przysmaku, aż skusiłam się na kursie, gdzie bruschetty były jako przekąski. No i to już było niebo w gębie ;D Przepis na pewno przyda się na jakąś imprezkę, albo grilla :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zepsuć bruschettę? Jak? Coś dodali do sosu, co nie pasowało smakiem. Może gotową mieszankę przypraw, która na etykiecie miała napisane: nadaje się do wszystkiego :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...