Bruschetta- danie pachnące bazylią, czosnkiem i pomidorami. Bruschetta jest idealną przekąską na przyjęciu lub daniem na lekką i aromatyczną kolację.
bagietka
oliwa
Farsz do bruschetty:
2 duże pomidory
łyżka oliwy
posiekana świeża bazylia (8 dużych listków)
3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i odsączamy z soku.
- Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość mieszamy.
- Bagietkę kroimy na kromeczki, polewamy oliwą (około pół łyżeczki na kromkę) i zapiekamy w piecu około 5 - 8 minut (175 stopni z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt chrupkiego pieczywa.
- Bagietkę wyjmujemy z pieca, na wierzch nakładamy farsz. Podajemy od razu.
- Smacznego :)
Zachęcam do zobaczenia propozycji na inne grzanki.
Przepis dołączam do akcji:
Kocham włoską kuchnię za prostotę i jednocześnie wyrafinowany smak. Magia:). Ja odrzucam pestki z pomidora, wtedy masa nie jest wodnista. Pozdrawiam, Renata
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam kuchnię włoską :)
UsuńUwielbiam takie smaki, a jest to wyjątkowo śmieszne, bo pierwsze swoje bruschetty jadłam w jakiejś warszawskiej kawiarni i były OHYDNE! Nie wiem, jak można było zepsuć taką przekąskę, ale w tej kawiarni wyszło im to wybitnie. Przez dłuższy czas nie miałam ochoty znów spróbować tego przysmaku, aż skusiłam się na kursie, gdzie bruschetty były jako przekąski. No i to już było niebo w gębie ;D Przepis na pewno przyda się na jakąś imprezkę, albo grilla :D
OdpowiedzUsuńZepsuć bruschettę? Jak? Coś dodali do sosu, co nie pasowało smakiem. Może gotową mieszankę przypraw, która na etykiecie miała napisane: nadaje się do wszystkiego :)
Usuń