Czosnkowe grzanki z oregano

Grzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu. 

Czosnkowe grzanki z oregano


Składniki:

kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki oregano

Wykonanie:
  • Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą.
  • Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
  • Grzanki skrapiamy oliwą z czosnkiem i posypujemy oregano. Całość mieszamy. 
  • Patelnię stawiamy na gazie.
  • Grzanki podsmażamy aż się ładnie zarumienią i wysuszą. 
  • Podczas podsmażania grzanki kilka razy mieszamy, aby zarumieniały się równomiernie.
  • Smacznego :) 

44 komentarze:

  1. Z oregano muszą być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiłam z samym masłem, dobry pomysł coś do tego dodać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z oregano jeszcze nie robiłam ;) Ale generalnie ja uwielbiam grzanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelkie "chrupacze" w zupie. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i aromatyczne grzanki :D Idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zabrałabym te miseczkę ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też takie robię - z czosnkiem i ziołami, świetne do zupki i do sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja. Bardzo lubię dodatek grzanek w zupie. Czasem takie przygotowuję. W wersji ekspresowej piekę kromki chleba w tosterze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie grzanki lubię wyjadać same. Szczególnie jak oglądam TV albo jakiś film na laptopie. A poza tym najczęściej dodaję je do sałatek. Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie grzanki do zupy krem idealne, albo takie wyjadane solo super smakują.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie grzanki do zupy lub sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam pieczywo w takiej postaci:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze naszemu tacie do zup robimy grzanki i najbardziej smakują mu w białym barszczu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam czosnkowe grzanki - często dodaję je do zup-kremów : ) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie grzanki, często dodaję je do zupy krem :D.

    OdpowiedzUsuń
  16. MMMM Z MASEŁKIEM ! :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny dodatek do wielu dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak tylko chleb mi zaczyna czerstwieć, to zawsze robię grzanki, nawet tylko tak aby je pochrupać. Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam każde grzanki i w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne jako przegryzka zamiast ciasteczek. Umm, aż czuje jak pachną. Wspaniałe. Muszę takie zrobić. Ja nawet, kiedy jeszcze nie ostygną chętnie wyjadam z patelni pod pretekstem próbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego Krysiu. My też je podjadamy. Kto się oprze?

      Usuń
  21. Muszę wypróbować.
    Ach kopalnia smakowitych przepisów u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie tych grzanek. Są pyszne i uniwersalne. Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  22. Świetne! :) Pysznie nadają się do dyniowej zupy - krem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...