poniedziałek, 1 października 2018

Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewicą

Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna.

Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewicą


Składniki:

kilka łyżek oliwy z oliwek
300 g marchewki
1 duża cebula
mała pietruszka
biała część niewielkiego pora
4 ząbki czosnku
100g  czerwonej soczewicy
około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
3 listki bazylii
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni (polecam Skworcu)

Wykonanie:

  • Warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie.
  • Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
  • Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 750 ml bulionu, dodajemy: soczewicę, sos sojowy, pieprz. Całość gotujemy 40 minut. 
  • Dodajemy liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. 
  • Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu.
  • Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. 
  • Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. 
  • Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, lubię czerwoną soczewicę, świetnie pasuje do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znalazł na taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupy, a Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupki:)pozdrawiam Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna zupa! W sam raz na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...