poniedziałek, 24 września 2018

Makaron z migdałowym pesto, pomidorami i mozzarellą

Makaron z aromatycznym, zielonym pesto, z mielonymi migdałami. Idealny na przekąskę w ciągu dnia oraz lekki obiad.


Makaron z migdałowym pesto, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

100 ml oliwy z oliwek
1 duża doniczka bazylii
50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu)
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
----------------------------
200 g makaronu farfalle (kokardki)
1 kulka mozzarelli
300 g małych pomidorków

Wykonanie
  • Wykonanie pesto:
  • Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy.
  • Poza tym:
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.
  • Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  • Makaron mieszamy z pesto. Dodajemy mozzarellę i pomidory.
    Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Kocham inspiracje włoską kuchnią ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :) Przyda się trochę kolorów na talerzu w te ostatnie pochmurne dni ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda i na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, pesto z migdałami na pewno zrobię u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raj dla podniebienie! Jak dla mnie doskonałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...