poniedziałek, 17 września 2018

Zupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą, do podania tradycyjnie z makaronem, lub jeśli lubicie z czosnkowymi grzankami. Soczewica ją zagęszcza i nadaje delikatnego smaku.

Zupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą

Składniki:

2 kg pomidorów
0,5 - 0,75 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
100 g czerwonej soczewicy

Wykonanie:
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy czosnek. Gotujemy 1 godzinę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Dodajemy soczewicę. Gotujemy 45 minut.
  • Miksujemy blenderem. Ponownie solimy i pieprzymy do smaku.
  • Podajemy z makaronem lub czosnkowymi grzankami.
  • Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Świetne połączenie - pomidory i soczewica rewelacyjnie ze sobą się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie pomidorową zupę, ale nie robiłam jej jeszcze z soczewicą :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z soczewicą jest najlepsza. ma wspaniały smak! polecam wszytskim

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna :) Teraz bardzo często mam ochotę na takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...