Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić?
Przepis na tradycyjną formę do tarty, tortownicę o średnicy około 24 cm, lub 2 mniejsze foremki o średnicy około 17 cm (na zdjęciu).
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
80 g zimnego masła
30 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Ponadto:
galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody
budyń o smaku waniliowym, z cukrem
450 ml mleka
250 - 300 g truskawek
Wykonanie:
- Najpierw przygotowujemy galaretkę.
- Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier. Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko, jogurt i zagniatamy ciasto.
- Przygotowujemy formę do ciasta. W tym celu dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy ciastem. Wylepiamy również boki blaszki (do wysokości około 2,5 cm).
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut.
- Po tym czasie, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
- Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny lekko brązowy kolor. Czekamy, aż ciasto ostygnie.
- Przygotowujemy budyń. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka do 450 ml.
- Na ostudzone ciasto wykładamy gorący budyń.
Czekamy, aż budyń ostygnie. W tym czasie galaretkę wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko zacznie gęstnieć.
- Truskawki kroimy na pół i rozkładamy na cieście.
- Na wierzch wylewamy galaretkę, która zaczęła już tężeć. Galaretkę rozprowadzamy na cieście łyżką, wylewając ją na truskawki. Dzięki temu góra truskawek pokryje się cienką warstwą galaretki i truskawki nie będą obsychać. (Na zdjęciu foremka od PapilArt)
- Smacznego :)
Cudowna i niezwykle apetyczna tarta :) Ale kusi - aż ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam wszelkie tarty, a Twoja prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProsta, a jaka pyszna - dziękuje za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńFajnie się szalało z owocami :)
UsuńWanilia i truskawki to pyszny duet. A Ty stworzyłaś wspaniałą tartę, bo tak kusi swoim wyglądem, że trudno się powstrzymać :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać Krysiu. Podsyłam wirtualnie kawałeczek :)
UsuńBardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie się prezentuje Twoja tarta :-) Dzięki za Owocowe szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję :)
UsuńPiękna i smaczna :) Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńAguś wspaniała ci wyszła, oj zjadłabym kawałeczek :-) dziękuje za wspólne szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję. Pozdrawiam Marzenko :)
UsuńŚwietna tarta :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńMniam! Przepyszne połączenie :) Smak truskawkowy i waniliowy w jednym cieście! Wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię to połączenie :)
UsuńJa się na taką tartę na pewno skuszę :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńUwielbiam takie tarty <3
OdpowiedzUsuńJa również. To jest jedno z moich ulubionych, letnich ciast :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda, budyń i truskawki to super połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAgnieszka świetnie się prezentuje, to na pewno wiesz. :)))
OdpowiedzUsuńMi również się podoba :)
UsuńO a ja właśnie szukam jakiegoś fajnego przepisu na tarte:)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńPyszna tarta do kawki
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję również :)
Usuńznakomita :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKocham tarty budyniowe :) A dodatek truskawek to już w ogóle bajka! Ciasto zdecydowanie pod moje smaki :) Dzięki za wspólne owocowe szaleństwa!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię takie ciasta :) Pozdrawiam :)
UsuńMega apetyczna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń