poniedziałek, 27 czerwca 2016

Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem

Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? 

Tarta z truskawkami i budyniem


Przepis na tradycyjną formę do tarty, tortownicę o średnicy około 24 cm, lub 2 mniejsze foremki o średnicy około 17 cm (na zdjęciu).

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko

Ponadto:
galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody

budyń o smaku waniliowym, z cukrem
płaska łyżeczka cukru z wanilią
350 ml śmietany 30%
100 ml mleka

250 - 300 g truskawek

Wykonanie:
  • Najpierw przygotowujemy galaretkę i budyń.
  • Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody.
  • Standardowo budyń przygotowuje się w 500 ml mleka. My zrobimy to na śmietanie i mleku. Łącznie w 450 ml produktów mlecznych. Poza tym postępujemy według typowej procedury przygotowania budyniu:
  • W 100 ml mleka rozrabiamy budyń i cukier z wanilią. 
  • Śmietanę doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy rozrobiony budyń.
  • Ciągle mieszając gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Trwa to około 1 - 2 minuty.
  • Gdy budyń zgęstnieje, ściągamy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pamiętajcie, że po zgęstnieniu, budyniu już nie mieszamy, bo zrobi się płynny.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier.
  • Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem.
  • Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone nie będzie się lepiło i łatwo rozprowadzimy je na blaszce.
  • Przygotowujemy formę do ciasta. W tym celu dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, formę do tarty smarujemy masłem.
  • Przygotowaną formę wylepiamy ciastem o grubości około 2 -3 mm (razem z bokami). W tym celu ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przenosimy na blaszkę. Ciasto można również rozłożyć na blaszce, urywając jego małe kawałki i spłaszczając je w dłoniach, pokryć równomiernie blaszkę. Moim zdaniem, tak jest łatwiej.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni i ponownie wkładamy do lodówki, na 30 minut.  
  • Po tym czasie, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut,  w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie.
  • Ciasto wyjmujemy z pieca, gdy będzie miało ładny brązowy kolor.
  • Czekamy, aż ciasto ostygnie.
  • Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowany budyń.
  • Truskawki kroimy na pół i rozkładamy na cieście.
  • Na wierzch wylewamy galaretkę, która zaczęła już tężeć. Galaretkę rozkładamy na cieście łyżką, wylewając ją na truskawki. Dzięki temu góra truskawek pokryje się cienką warstwą galaretki i truskawki nie będą obsychać. (Na zdjęciu foremka od PapilArt)

  • Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Cudowna i niezwykle apetyczna tarta :) Ale kusi - aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie tarty, a Twoja prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, a jaka pyszna - dziękuje za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wanilia i truskawki to pyszny duet. A Ty stworzyłaś wspaniałą tartę, bo tak kusi swoim wyglądem, że trudno się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać Krysiu. Podsyłam wirtualnie kawałeczek :)

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje Twoja tarta :-) Dzięki za Owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna i smaczna :) Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś wspaniała ci wyszła, oj zjadłabym kawałeczek :-) dziękuje za wspólne szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję. Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń
  8. Mniam! Przepyszne połączenie :) Smak truskawkowy i waniliowy w jednym cieście! Wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię to połączenie :)

      Usuń
  9. Ja się na taką tartę na pewno skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja również. To jest jedno z moich ulubionych, letnich ciast :)

      Usuń
  11. Bardzo apetycznie wygląda, budyń i truskawki to super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Agnieszka świetnie się prezentuje, to na pewno wiesz. :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. O a ja właśnie szukam jakiegoś fajnego przepisu na tarte:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie! dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  15. znakomita :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham tarty budyniowe :) A dodatek truskawek to już w ogóle bajka! Ciasto zdecydowanie pod moje smaki :) Dzięki za wspólne owocowe szaleństwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię takie ciasta :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...