poniedziałek, 6 czerwca 2016

Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek

Dzisiaj propozycja na szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być  zdrowy? Z całego serca zachęcam do spróbowania :)




Składniki (6 szaszłyków):

2 małe cukinie
1 papryka czerwona
12 średnich pieczarek
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Wykonanie:
  • Pieczarki i warzywa przygotowujemy około 1 - 2 godziny przed grillowaniem. 
  • Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczarki mieszamy, aby olej pokrył je z każdej strony.
  • Tak przygotowane pieczarki z obu stron pieprzymy i dość mocno solimy. Następnie posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem i całość mieszamy.
  • Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 0,5 - 1 cm.
  • Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Tak przygotowane cukinie i paprykę umieszczamy w misce i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Całość mieszamy, aby olej dokładnie pokrył warzywa. 
  • Paprykę i cukinię dość mocno solimy i całość ponownie dokładnie mieszamy. 
  • Tak przygotowane produkty na szaszłyki odkładamy na minimum 1 - 2  godziny (można  na dłużej). W tym czasie warzywa i pieczarki zmiękną, przejdą ziołami i solą. Nadmiar soli spłynie z warzyw, gdy podczas mięknięcia puszczą sok. 
  • Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie pieczarki i warzywa.
  • Szaszłyki grillujemy na średnim żarze. Podczas grillowania szaszłyki obracamy. 
  • Czas grillowania zależy od temperatury w grillu (ja grilluję około 10 - 15 minut). Warzywa powinny zmięknąć, lekko nabrać kolorku, ale być jeszcze al dente. 
  • Smacznego :)

Danie dołączam do akcji kulinarnej:

36 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny pomysł. I ładnie i smacznie i właśnie zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szaszłyki to coś dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakbyśmy poszły gdzieś na grilla i ktoś zrobiłby z myślą o nas takie szaszłyki byłybyśmy prze szczęśliwe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się. Ja również uwielbiam warzywa z grilla :)

      Usuń
  5. Wyglądają przepysznie, chętnie bym jedną zabrała (albo wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka mogę podrzucić. Wszystkie nie :))

      Usuń
  6. Cudowne i bardzo smakowite szaszłyki, a do tego zdrowe, aromatyczne i lekkie - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie szaszłyki i to jeszcze z grilla uwielbiam :) Warto czekać na nie, aż na sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam już szaszłyki na FB aż się gęba do nich śmieje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) Szaszłyki pierwsza klasa, choć bez mięsa to na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aguś pyszne te twoje szaszłyczki, ja zdecydowanie wolę taką wersję od mięsnej :-) no i jeszcze są moje ukochane pieczarki. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że również lubisz pieczarki. Ja też jestem pieczarko-maniaczką :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię szaszłyki w każdej formie, takie wege też bym z chęcią zjadła, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie, cieszą oko kolorem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie szaszłyki to zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wybrałaś najsmaczniejsze składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...