Risotto z kurkami

Ostatnio kurki rządzą w mojej kuchni. Nie umiem się im oprzeć. Dzisiaj przepis na risotto z kurkami. Danie proste, ale aromatyczne i pełne smaku.

Risotto z kurkami




Składniki (2 porcje):

200 g kurek
1 duża cebula
2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
200 g ryżu arborio
około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw
1 łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na 2 - 4 części.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Cebula ma się zeszklić.
  • Do cebuli wrzucamy kurki. Całość solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. Pod koniec dodajemy natkę, całość mieszamy.
  • Grzyby przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy ryż.
  • Ryż podsmażamy, aż stanie się szklisty (około 3 minuty). Często mieszamy. 
  • Do ryżu dolewamy pół szklanki bulionu i co jakiś czas mieszając, czekamy, aż bulion się wchłonie.
  • Kiedy płyn odparuje, dolewamy kolejne pół szklanki bulionu i ponownie, co jakiś czas mieszając, czekamy,  aż się wchłonie. 
  • Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki, ale nadal będzie al dente. Trwa to około 15 minut. 
  • Dodajemy masło i kurki. Mieszamy, podajemy.
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Risotto bardzo lubię, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie zrobiłaś. Pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, wygląda dobrze, więc na pewno jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bym się im nie oparła :) ale najpierw muszę jakieś znaleźć osobiście :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mnie kurki nęcą kiedy na nie patrzę w sklepie. Narobiłaś mi smaka podając taki pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie byśmy wypróbowały tego połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie, skusiłabym się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie i bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie risotto nie trzeba mnie wcale namawiać :).

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam :) ostatnio robiłam kurki z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak byłam w lesie w tym tygodniu w ramach zbierania jagód udała mi się znaleźć trzy kurki. Trochę mało.
    Mnie się wydaje, że bardzo faje połączenie ryżu i grzybów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z wypraw do lasu zazwyczaj wracałam z kilkoma kurkami. Nie pozostaje mi niestety nic innego, jak kupować na rynku :)

      Usuń
  12. Bardzo fajna propozycja, bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo trafione połączenie. Następnym razem jestem u Ciebie na obiedzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...