Ostatnio kurki rządzą w mojej kuchni. Nie umiem się im oprzeć. Dzisiaj przepis na risotto z kurkami. Danie proste, ale aromatyczne i pełne smaku.
Składniki (2 porcje):
200 g kurek
1 duża cebula
2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
200 g ryżu arborio
około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw
1 łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
- Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na 2 - 4 części.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Cebula ma się zeszklić.
- Do cebuli wrzucamy kurki. Całość solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. Pod koniec dodajemy natkę, całość mieszamy.
- Grzyby przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy ryż.
- Ryż podsmażamy, aż stanie się szklisty (około 3 minuty). Często mieszamy.
- Do ryżu dolewamy pół szklanki bulionu i co jakiś czas mieszając, czekamy, aż bulion się wchłonie.
- Kiedy płyn odparuje, dolewamy kolejne pół szklanki bulionu i ponownie, co jakiś czas mieszając, czekamy, aż się wchłonie.
- Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki, ale nadal będzie al dente. Trwa to około 15 minut.
- Dodajemy masło i kurki. Mieszamy, podajemy.
- Smacznego :)
Risotto bardzo lubię, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo smaczne danie zrobiłaś. Pozdrawiam serdecznie 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. Pozdrawiam :)
UsuńSuper, wygląda dobrze, więc na pewno jest smaczne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa też bym się im nie oparła :) ale najpierw muszę jakieś znaleźć osobiście :D
OdpowiedzUsuńTeż bym tak chciała :)
UsuńJuż mnie kurki nęcą kiedy na nie patrzę w sklepie. Narobiłaś mi smaka podając taki pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję na rynku :)
UsuńBardzo chętnie byśmy wypróbowały tego połączenia :D
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, skusiłabym się.
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie :)
UsuńWygląda apetycznie i bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa takie risotto nie trzeba mnie wcale namawiać :).
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
Usuńmniam :) ostatnio robiłam kurki z makaronem :)
OdpowiedzUsuńZ makaronem uwielbiam :)
UsuńPycha, uwielbiam risotto:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJak byłam w lesie w tym tygodniu w ramach zbierania jagód udała mi się znaleźć trzy kurki. Trochę mało.
OdpowiedzUsuńMnie się wydaje, że bardzo faje połączenie ryżu i grzybów!
Ja z wypraw do lasu zazwyczaj wracałam z kilkoma kurkami. Nie pozostaje mi niestety nic innego, jak kupować na rynku :)
UsuńBardzo fajna propozycja, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńJa też Marzenko :)
UsuńBardzo trafione połączenie. Następnym razem jestem u Ciebie na obiedzie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń