piątek, 8 lipca 2016

Pieczeń koperkowa do chleba

Jeśli zastanawiacie się, co położyć na chleb, a macie świeży koperek, mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń koperkową? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie. 


Pieczeń koperkowa do chleba

Składniki:

300 g mielonej łopatki
300 g mielonej karkówki

80 ml bułki tartej
160 ml wody

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego)
1 czubata łyżeczka majeranku
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
  • Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy.
  • Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce i całość dokładnie wyrabiamy.
  • Mięso wkładamy do foremki tak, aby co najmniej 1 cm od góry był wolny. 
  • Do wykonania pieczeni zazwyczaj używam jednorazowych foremek papierowych lub aluminiowych. Pieczeń się do nich nie przykleja, nie trzeba ich więc niczym smarować. Taka ilość mięsa zmieści się do jednej foremki o długości 23 cm - 24 cm. Ja użyłam dwóch mniejszych, jednorazowych foremek od PapilArt.
  • Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Temperatura: 175 stopni; grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem. 
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Całkiem fajny pomysł, muszę przygotować coś takiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie domowe pyszności - cudowna pieczeń ;)i do tego z koperkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna pieczeń, musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Koperek o tej porze jest taki aromatyczny. Pyszna pieczeń !

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno bardzo dobra. Koperek jest super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ta pieczeń. Z pewnością by mi zasmakowała. Uwielbiam koperek a dodany do takiej pieczeni podnosi jej smak. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu. Koperek super aromatyzuje :)

      Usuń
  7. Z koperkiem musi być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne pachnące i aromatyczne pieczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszną pieczeń zrobiłaś :) Wygląda zachęcająco z koperkiem jest na pewno aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności 😋 mój Dominik bardzo lubi takie pieczenie, chętnie przygotuję mu takie smakołyki ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis. Polecam również zastąpienie bułki tartej zdrowszymi płatkami owsianymi. Na końcowy efekt nie ma prawie wpływu, a pójdzie na zdrowie :)
    Julia Laszuk

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis, mojemu Mężowi na pewno by przypadła do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszna i bardzo pożywna pieczeń :D Palce lizać <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesteśmy wielkimi fankami koperku i pietruszki :) Tak przyprawiona pieczeń musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ciekawa, aromatyczna i smaczna :)

      Usuń
  15. brzmi super! powinnam wyprobowac ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super. Zapisuję w zakładkach i wykorzystam w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...