Jeśli zastanawiacie się, co położyć na chleb, a macie świeży koperek, mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń koperkową? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.
300 g mielonej łopatki
300 g mielonej karkówki
80 ml bułki tartej
160 ml wody
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego)
1 czubata łyżeczka majeranku
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy.
- Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce i całość dokładnie wyrabiamy.
- Mięso wkładamy do foremki tak, aby co najmniej 1 cm od góry był wolny.
- Do wykonania pieczeni zazwyczaj używam jednorazowych foremek papierowych lub aluminiowych. Pieczeń się do nich nie przykleja, nie trzeba ich więc niczym smarować. Taka ilość mięsa zmieści się do jednej foremki o długości 23 cm - 24 cm. Ja użyłam dwóch mniejszych, jednorazowych foremek od PapilArt.
- Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Temperatura: 175 stopni; grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Smacznego :)
Całkiem fajny pomysł, muszę przygotować coś takiego
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJak ja lubię takie domowe pyszności - cudowna pieczeń ;)i do tego z koperkiem ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to, jak domowa pieczeń :)
UsuńŚwietna pieczeń, musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem tak :)
UsuńKoperek o tej porze jest taki aromatyczny. Pyszna pieczeń !
OdpowiedzUsuńTo prawda. Trzeba korzystać :)
UsuńNa pewno bardzo dobra. Koperek jest super.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPodoba mi się ta pieczeń. Z pewnością by mi zasmakowała. Uwielbiam koperek a dodany do takiej pieczeni podnosi jej smak. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu. Koperek super aromatyzuje :)
UsuńZ koperkiem musi być smakowita :)
OdpowiedzUsuńFajne pachnące i aromatyczne pieczyste :)
OdpowiedzUsuńPrawda Elu :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszną pieczeń zrobiłaś :) Wygląda zachęcająco z koperkiem jest na pewno aromatyczna.
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńMniam jaka pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPyszności 😋 mój Dominik bardzo lubi takie pieczenie, chętnie przygotuję mu takie smakołyki ❤
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo fajny przepis. Polecam również zastąpienie bułki tartej zdrowszymi płatkami owsianymi. Na końcowy efekt nie ma prawie wpływu, a pójdzie na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńJulia Laszuk
:)
UsuńBardzo fajny przepis, mojemu Mężowi na pewno by przypadła do gustu ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna i bardzo pożywna pieczeń :D Palce lizać <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJesteśmy wielkimi fankami koperku i pietruszki :) Tak przyprawiona pieczeń musi świetnie smakować :D
OdpowiedzUsuńJest bardzo ciekawa, aromatyczna i smaczna :)
Usuńbrzmi super! powinnam wyprobowac ;))
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńProsty przepis, a wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
UsuńWygląda super. Zapisuję w zakładkach i wykorzystam w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń