Truskawki bardzo dobrze sprawdzają się w lodach. Są aromatyczne i pyszne. Całą swoją naturę oddają zimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :)
500 g truskawek
500 ml słodkiej śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
300 ml zagęszczonego mleka słodzonego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne, z lodówki.
- Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, który również wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Najlepiej kilka godzin przed przygotowywaniem lodów.
- Do lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera.
- Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno.
- Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty.
- Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę.
- Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty.
- Masę lodową przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Przez 4 - 5 pierwszych godzin masę wyjmujemy z zamrażarki co godzinę i ponownie chwilę miksujemy. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste.
- Lody przygotowane z tego przepisu zamarzają dość długo. Około 12 - 14 godzin.
- Jeśli lody będziemy jeść od razu po zamarznięciu, będą dość plastyczne. Po dwóch dniach robią się w zamrażarce dość twarde. Aby łatwiej się nakładały, wystarczy jednak wyjąć je z zamrażarki i odczekać 3 - 4 minuty. Nie rozpuszczą się w tym czasie, ale już łatwo nabierają się na łyżkę.
- Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnej:
Bardzo lubię lody owocowe. A truskawkowe szczególnie. Mam też w zamrażarce pudełko lodów truskawkowych. Zaraz sobie zjem, bo narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Lody truskawkowe górą :)
UsuńTo tak bez ściemniania, gdzie mam się udać? Poproszę o adres:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPozdrawiam Elu :)
Bardzo pyszne lody zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
Usuńtruskawkowe to moje ulubione lody z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOddałybyśmy wiele za to żeby mieć teraz przed sobą takie truskawkowe lody :D Już same owoce by się zjadło, szkoda że u nas już tak trudno je dostać :/
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze swoje. Niewiele, ale są :)
UsuńAguś pyszności, uwielbiam domowe lody :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko :)
UsuńPyszności! :) Chociaż to bomba kaloryczna - nie mogłabym odmówić takiego deseru ;)
OdpowiedzUsuńSą kaloryczne, to fakt, ale 2 kuleczki to nie taki wielki grzech :)
UsuńWspaniałości, uwielbiam lody szczególnie domowe ;)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że są bez sztucznych aromatów :)
UsuńMasz rację truskawki w lodach sprawdzają się wyśmienicie. Fajny przepis. Lodów z takich składników jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTruskawkowe są pyszne:)
OdpowiedzUsuńTruskawki są super :)
UsuńTruskawkowe i domowe = idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa nie lubię lodów truskawkowych kupnych, bo mam wrażenie, że aromaty w nich stosowane są za sztuczne. Dlatego jak najbardziej jest zadowolona z Twojego przepisu, bo przecież truskawki to bardzo smaczne owoce!
OdpowiedzUsuńI bardzo aromatyczne :) W kupnych jest za dużo chemii.
UsuńPysznie musza smakować takie domowe lody truskawkowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo aromatyczne :)
UsuńHej!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
Zapraszam zatem serdecznie !
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka
Postaram się wziąć udział :)
UsuńPoproszę o kilka gałeczek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń