niedziela, 10 lipca 2016

Lody truskawkowe

Truskawki bardzo dobrze sprawdzają się w lodach. Są aromatyczne i pyszne. Całą swoją naturę oddają zimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :)

Lody truskawkowe





Składniki:

500 g truskawek
500 ml słodkiej śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
300 ml zagęszczonego mleka słodzonego 

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne, z lodówki. 
  • Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, który  również wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Najlepiej kilka godzin przed przygotowywaniem lodów.
  • Do lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera.
  • Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno.
  • Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty.
  • Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę.
  • Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty.
  • Masę lodową przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Przez 4 - 5 pierwszych godzin masę wyjmujemy z zamrażarki co godzinę i ponownie chwilę miksujemy. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste.
  • Lody przygotowane z tego przepisu zamarzają dość długo. Około 12 - 14 godzin.
  • Jeśli lody będziemy jeść od razu po zamarznięciu, będą dość plastyczne. Po dwóch dniach robią się w zamrażarce dość twarde. Aby łatwiej się nakładały, wystarczy jednak wyjąć je z zamrażarki i odczekać 3 - 4 minuty. Nie rozpuszczą się w tym czasie, ale już łatwo nabierają się na łyżkę.
  • Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji kulinarnej:

32 komentarze:

  1. Bardzo lubię lody owocowe. A truskawkowe szczególnie. Mam też w zamrażarce pudełko lodów truskawkowych. Zaraz sobie zjem, bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak bez ściemniania, gdzie mam się udać? Poproszę o adres:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne lody zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. truskawkowe to moje ulubione lody z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oddałybyśmy wiele za to żeby mieć teraz przed sobą takie truskawkowe lody :D Już same owoce by się zjadło, szkoda że u nas już tak trudno je dostać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze swoje. Niewiele, ale są :)

      Usuń
  6. Aguś pyszności, uwielbiam domowe lody :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! :) Chociaż to bomba kaloryczna - nie mogłabym odmówić takiego deseru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kaloryczne, to fakt, ale 2 kuleczki to nie taki wielki grzech :)

      Usuń
  8. Wspaniałości, uwielbiam lody szczególnie domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że są bez sztucznych aromatów :)

      Usuń
  9. Masz rację truskawki w lodach sprawdzają się wyśmienicie. Fajny przepis. Lodów z takich składników jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawkowe i domowe = idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie lubię lodów truskawkowych kupnych, bo mam wrażenie, że aromaty w nich stosowane są za sztuczne. Dlatego jak najbardziej jest zadowolona z Twojego przepisu, bo przecież truskawki to bardzo smaczne owoce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo aromatyczne :) W kupnych jest za dużo chemii.

      Usuń
  12. Pysznie musza smakować takie domowe lody truskawkowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...