poniedziałek, 27 lutego 2017

Roladki schabowe z mozzarellą i pomidorami suszonymi

Roladki, czyli mięso z niespodzianką w środku. Tym razem ukryłam w nich ser mozzarella i suszone pomidory. Roladki zrobiłam w sosie cebulowo- paprykowym. Dzięki temu można podać je nie tylko z ziemniakami, ale również z kaszą, którą polewamy aromatycznym sosem.

Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi


Składniki:

6 kotletów schabowych
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu)
1 kulka mozzarelli
12 plastrów pomidorów suszonych
bazylia suszona
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 - 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)

Wykonanie:
  • Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
  • Każdego kotleta, z obu stron, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przyprawione kotlety odstawiamy na 30 minut.
  • Mozzarellę dzielimy na 6, mniej więcej, równych części.
  • 6 plastrów pomidorów drobno siekamy. Resztę pozostawiamy w całości.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę kroimy w półplasterki.
  • Zwijamy roladki. Na każdym kawałku mięsa kładziemy ser mozzarella, plaster pomidora suszonego i trochę bazylii suszonej. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami.
  • Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru.
  • Podsmażone roladki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką.
  • Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem, mniej więcej, do 3/4 wysokości.
  • Roladki dusimy około 60 minut. W połowie czasu odwracamy je na drugą stronę.
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To mi przypomina danie które kiedyś mama robiła i było bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne :) Jak ja lubię takie roladki :) W takim razie zapowiadam się dzisiaj - wpadam na nie. Obiadek doskonały :)

    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i pięknie podane, czego chcieć więcej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają. Bardzo lubię takie dania :-) Ładnie wyglądają i świetnie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie bomba! Jak mam wybierać, między roladkami, kotletem zdecydowanie wybieram roladki, zwłaszcza takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Elu, że Ci się podoba :)

      Usuń
  7. Mniam jakie pyszności Aguś :-) super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi świetnie, może wypróbuję przepis w najbliższym czasie - pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie dania więc na pewno się skuszę, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny obiad z aromatycznymi dodatkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo apetycznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pyszne nadzienie to klucz do idealnych roladek :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna ta niespodzianka w środku i danie bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo smacznie. Muszę zanotować przepis w swoim przepiśniku bo kucharka ze mnie kiepska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, aby wszystko wyszło:)

      Usuń
  15. szkoda, że nie ma zdjęcia po rozkrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...