poniedziałek, 13 lutego 2017

Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty

Muffinki z nutą pomarańczy i delikatnym nadzieniem z ricotty należą do tych słodkości, od których nie umiem się oderwać. Są to jedne z najlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :)

Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty


Składniki (16 muffinów):

160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
140 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

130 g jogurtu naturalnego
60 g oleju (polecam Olej Polski Rzepakowy)
2 jajka
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Nadzienie z ricotty:

opakowanie serka ricotta (250g)
30 g cukru

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki jogurt, ricottę i jajka.
  • Ricottę mieszamy z cukrem (30g). To będzie nadzienie.
  • Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, wanilię mieloną, proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
  • Do drugiej wlewamy składniki płynne: jogurt, olej, jajka i olejek pomarańczowy.
  • Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 10 - 20 sekund).
  • Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. 
  • 2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotki.
  • Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. 
  • Smacznego:)
  • Muffinki, gdy ostygną, lekko opadną. Jest to spowodowane dużą ilością nadzienia z ricotty. Nie wpływa to jednak na smak i strukturę ciasta wewnątrz babeczki. Jest to sytuacja naturalna.
Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty

26 komentarzy:

  1. Niby takie proste, a jednak jest w nich coś nietypowego. Ta ricotta dobrze się komponuje z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ricotta i pomarańcza to wróży tylko coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mozna uzyc serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Serek mascarpone pod wpływem temperatury robi się płynny i nie nadaje się na nadzienie. Ricotta nie zmienia konsystencji i cały czas pozostaje w postaci stałej. Poza tym smak ricotty jest boski. Zachęcam do kupienia. U mnie jest w Lidlu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. bardzo dziękuję, zblizają sie urodziny mojego synka i muffinki wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki uwielbiam, a Twoje kuszą niesamowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne! Muszą smakować świetnie. Pomarańczowe smaki w połączeniu z ricottą to jeszcze duet mi nieznany, ale bardzo ciekawy. Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Zakochasz się w tym połączeniu. :)

      Usuń
  7. Uwielbiam wszelkie muffinki, a to nadzienie bardzo mnie zaciekawiło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta jako nadzienie w słodkościach jest świetna :)

      Usuń
  8. Pyszne muffiny z pomysłowym nadzieniem w pięknych papilotkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz sobie wyobrażam ten pyszny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, pysznie... Lubię muffiny bo to takie ciastka porcjowane, które zawsze kryją w środku coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne muffinki :-) bardzo lubię takie słodkości 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne muffinki :-) bardzo lubię takie słodkości 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądaja na bardzo smaczne, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałe babeczki, chętnie bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię bardzo podobne - te samo połączenie smaków pomarańczy i ricotty, tylko serek dodaję do ciasta muffinkowego. Faktycznie wychodzą bajecznie mięciutkie i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis.
    Jeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
    Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
    Zachęcam! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...