poniedziałek, 20 lutego 2017

Pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami

Kto lubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :)


Pierogi z soczewicą i brązowymi pieczarkami


Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów):

250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę Skworcu)
1 duża cebula
250 g brązowych pieczarek
oliwa lub olej
sól i pieprz do smaku

Okrasa:

oliwa lub olej
1  cebula
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. (Moja zmiękła po 15 minutach)
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki. Solimy je, pieprzymy i podsmażamy. Na początku pieczarki będą  puszczać sok. Po odparowaniu wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę. 
  • Do pieczarek dodajemy soczewicę. Całość mieszamy, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nie może być mdły.
  • Farsz studzimy.
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
  • Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)

29 komentarzy:

  1. O pierogach z takim farszem jeszcze nie słyszałam. Wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pierogi i bardzo ciekawy farsz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo chętnie, a mój małżonek by poszedł na obiad państwowy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co to jest obiad państwowy Elu? :))

      Usuń
  4. Mega fajny farsz i to nie tylko do pierogów :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Farsz rewelacyjny. Pierogi musiały smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pierogi, muszą byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super pierogi! :) Zamawiam jednego lub dwa, nie więcej niż trzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pierożki to ja zawsze jestem chętna. Mniam, mniam! Genialne :) Takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam poniedziałkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo podoba mi się ten farsz! do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  10. Lepić nie lubię, ale jeść bardzo :) z soczewicą i pieczarkami muszą super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica się sprawdza w farszach bardzo fajnie :)

      Usuń
  11. Farsz bardzo oryginalny. Na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pierożki to coś dla mojej córci :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeść lubię, ale lepić już nie za bardzo ;) Chociaż strasznie mnie kusi taki farsz i to, aby go osobiście w pierogach wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...