poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pulpety z papryką i pieczarkami

Pulpety z  papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie  z kaszami. Zachęcam do zrobienia takich pulpecików oraz do jedzenia kaszy. Nie tylko jęczmiennej, lecz takiej, jaką lubicie najbardziej. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa :)

Pulpety z papryką i pieczarkami




Składniki pulpetów:

500 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
60 ml bułki tartej (1/4 szklanki)
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia pulpetów

Składniki sosu:

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
500 g malutkich pieczarek
3,5 cebuli
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego 

Wykonanie:
  • Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami.
  • Wykonanie pulpetów:
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce. 
  • Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki.
  • Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty. 
  • Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić)
  • Pulpety obsmażamy na oliwie, z obu stron (do obsmażania nie wkładamy na patelnię wszystkich pulpetów na raz). Pulpeciki powinny się apetycznie przyrumienić. W środku mogą pozostać surowe.
  • Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.
  • Wykonanie sosu:
  • Papryki kroimy na krótkie, cienkie paseczki.
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Na oliwę ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę, solimy do smaku i podsmażamy do jej zeszklenia. 
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy. 
  • Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut.
  • Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą.
  • Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem.
  • Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy. 
  • Podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.
Smacznego :)

33 komentarze:

  1. super danie! :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek i śliczna porcelana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka pulpety palce lizać, ale naczynka cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Papryka nadaje takim daniom fajnego kwaskowego posmaku :D Uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią spróbuję! Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja kocham takie dania, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaaaaaaaaaardzo aptyczne pulpeciki. Zgłodniałam od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie Aguś, zdecydowanie porywam porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam z sosie pomidorowym na weekend, te muszą być jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne pulpeciki :)do kaszy w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama rozkosz:) tyle dobroci w jednym daniu. Mięsko, warzywa, sosik...nic tylko jeść i się zachwycać. Super jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pulpeciki więc już przepis mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki zestaw smaków bardzo pożądany w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała propozycja obiadowa - taka mocno warzywna. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  15. Zgadzam się z Tobą, sosy z papryką świetnie smakują z kaszami. Twoja propozycja na obiad jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam uwielbiam wszystkie dania z papryką :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...